Whisky op het Noordeinde

All in one

North End English Pub Leiden
North End English Pub Leiden

Martijn Snoeck, eigenaar van de North End English Pub, gaat ons voor naar ons B&B appartement direct boven zijn zaak. De ruime kamer met keuken en douche/toilet ziet er als vanouds weer piccobello uit. Value for money, zou ik zeggen. In 2002 heeft de North End Pub de tweede prijs uitgereikt gekregen voor Café van het jaar, een kwalificatie die het etablissement tot op de dag van vandaag uitstraalt. In 2004 volgt de Scotch Single Malt Award. All in one zouden de huidige telefoonaanbieders zeggen

: pub, restaurant, B&B, whiskyproeverijen op zolder, terrasboot voor de deur, prachtige locatie aan het Rapenburg, schitterende bieren op de tap, vriendelijke bediening en bovenal een zeer uitgebreid whisky- en bourbonaanbod.

Bourbon galore

Naast de 250 Schotse malts heeft Martijn een verrassende verzameling bourbons staan. “Het zijn er maar 35, ik wil er 50“. Zichtbaar trots pakt hij de Bulleit Bourbon 1), een Kentucky Straight Bourbon Whiskey van de tweede rij. Na mijn bourbon-tasting in Whiskyslijterij De Koning in ‘s-Hertogenbosch bij Rob Stevens kan ik de zoetige roggesmaak wel appreciëren. A frontier whiskey staat er op het klassiek vormgegeven etiket. Op de voorste rij zie ik een bijzonder gevormde fles in de vorm van een pot still; een Willett, alleen de fles is al een plaatje. Een Amerikaan uit Kentucky die wel eens in de North End B&B logeert neemt af en toe wat bourbons voor Martijn mee. Zo heeft hij door de jaren heen een aparte verzameling opgebouwd. Wanneer ik later aan de bar zit laat ik mij door Martijn verrassen. Blindproeven heet dit. Ik ruik geen vette, zachte, zoete Bulleit dit keer. Nee, de smaak neigt naar een Scotch malt whisky, onamerikaans, karaktervol, krachtig. “Een Jefferson“, zegt Martijn. Een tekening van president Jefferson siert de platte fles voor me op de bar. In kleine letters lees ik: a very small batch. Deze bourbon ziet eruit als een grote zakflacon. ‘s Avonds na mijn  sappige sirloin steak, schuift Martijn een gevuld glas mijn richting op.”Proef dit eens“, zegt hij. met een brede lach. Weer een blindproevertje. Onmiskenbaar een bourbon. Mijn olfactorisch geheugen is nog niet ingesteld op deze zoetige tegenhangers van de verfijndere Scotch malts. Typisch dat ik beelden aan geuren probeer te koppelen. Ik zit in gedachten weer in Kentucky. Martijn haalt me uit mijn droom: Gewoon een prachtige Millstone 100 Rye Whisky van Zuidam uit Nederland. Zo ! Dan moet ik toch eens langs in Baarle Nassau.

Bourbon galore
Bourbon galore

Bieraanbod

Het is zaterdag, marktdag in Leiden. De zon schijnt en de English Pub is een trefpunt van gezelligheid. Zowel Engelsen als Nederlanders lopen in en uit, sommigen volgen het voetbal op het scherm boven de deur, anderen bestellen een pint om buiten op de terrasboot te gebruiken. Het bieraanbod is verrassend afwisselend, van een Korenwolf witbier tot een Old Speckled Hen en van een London Pride tot een Ierse Kilkenny. Martijn adviseert mij het beer of the month, een Black IPA ( een Indian Pale Ale van de stichting Emelisse uit Noord-Beveland). Ik hap in een karaktervol, donker biertje; een onmiskenbare bitter met veel hoparoma’s. Het aanbod aan bieren in Nederland is  eigenlijk verbazingwekkend groot realiseer ik mij en we nemen samen te weinig tijd om buiten de betreden Grolsch-Heineken-Bavaria paden te shoppen. Het hop-before-you-shop gevoel bekruipt me wanneer ik het winkelende publiek langs zie lopen. Ik steek nog een Curiosas-3 op van De Hertogh Sigaren. Fijn dat je buiten nog mag roken in Nederland.

De proefkamer

Zondags staat mijn gastheer weer op het cricketveld in zijn woonplaats Den Haag. Andere weekendverplichtingen roepen. Vandaag praat ik verder met Martijn. Hij vertelt over de talloze malen dat hij de UK doorkruist heeft; twee jaar geleden nog op een heuse tweemaster zelfs Islay gerond. Met vriend Wouter Wapenaar een tevergeefse poging ondernomen om een vat Arran malt van het gelijknamige whiskyeiland te halen voor het International Whisky Festival te Leiden. Voor komende winter liggen er plannen klaar om de nosing & tasting avonden verder uit te breiden.De proefkamer (function room) ziet er ingericht uit als een ware kasteelkamer; de ultieme ambiance voor een perfecte whiskyproeverij.

16 juni 2013

Kornog (peated Glann ar Mor)
Kornog (peated Glann ar Mor)
Bretonse whisky
Bretonse whisky

Ik besluit mijn whiskyterroir uit te breiden en kom in het Franse Bretagne terecht; althans mijn buurman op de kruk naast mij wijst mij op een Kornog whisky. Dit wil ik wel proberen omdat de Keltische invloeden in Bretagne tot op de dag van vandaag merkbaar zijn. Ik ben aangenaam verrast wanneer ik de dram even in mijn mond de kans geef om al mijn smaakpupillen een voor een af te werken. Dit smaakt naar meer. Ik kijk en proef de geturfde variant van de Glann ar Mor, een distillery aan de noordkust van Bretagne. De ongeturfde whisky is vernoemd naar de distilleerderij zelf. Om 00:05 uur meldt mijn Iphone dat het Bloomsday is. De dag dat in Dublin het Ulysses verhaal van James Joyce weer tot leven komt. Dit roept om een hommage aan de meester en ik bestel een Kilkenny. Een mooie afsluiting van een heerlijk weekend in Leiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s