The silent season is over

We schrijven zondag 8 september 2013. De serredeuren mogen op deze tweede whiskyproeverij openblijven in de St Josephstraat want het is stralend weer in Tilburg. Twaalf  liefhebbers hebben zich ingeschreven om zich bloot te stellen aan enkele medicinale whisky’s. Islay, hét Schotse whiskyeiland bij uitstek wordt vandaag verkend.

DSCF5437

Zalm, ham en sigaren

De keuze van de gastheer is veelbelovend: drie geturfde en drie ongeturfde whisky’s: een  stabiele Laddy Ten van Bruichladdich, een lichte 10 y.o. van Bowmore, een zeer toegankelijke 12 y.o. van Bunnahabhain, een subtiele 8 y.o. ongeturfde Coal Ila, de alom gewaardeerde, 10 y.o. van Laphraoig en tenslotte de onnavolgbare 10 y.o. van Ardbeg. De hapjes tussendoor zijn beide gerookt, zowel de zalm[1] als de  ham, een prima match voor deze Islay-juweeltjes. Met de Ardbeg kan men een primeursigaar opsteken: een heuse Islaysigaar[2]  van meestersigarenmaker Gerard de Graaff. Niets nieuws onder de zon, Ton Buenen (sigarenmaker te Arendonk, België) heeft jaren geleden al eens een Jurasigaar gemaakt.

Bruichladdich

Het kon geen toeval zijn dat de volgende ochtend de nieuwste Traveler[3] (National Geographic) op de deurmat viel. Groots op de voorpagina: Mijn Schotland. Verderop een artikel van fotograaf en journalist Jim Richardson. Jim heeft een reis gemaakt over de Binnen-Hebriden, inclusief Islay en de Bruichladdich Distillery. Hij schrijft  onder andere over  zijn ontmoeting met Mark Reynier. Vorig jaar vertelde onze gids Lisa over de doorgeschoten hobby van een Amerikaanse klant: hij had een webcam op zijn vat laten monteren (inclusief  glazen deksel) zodat hij vanuit zijn woonkamer in Montana het rijpingsproces kon bijhouden. Het verhaal van Reynier gaat nog verder [zie inzet onder].

Whisky of Mass Distinction
Whisky of Mass Distinction

IWF

De whiskyliefhebbers aan tafel worden gewezen op het komende International Whisky Festival in Den Haag in  november. De festival botteling is een Arran Single Cask Peated Malt whisky. Reserveren kan via de site[4].  Aan whisky-nieuwsgaring kan gedaan worden op de site van het Engelse whiskyblad Whisky Magazine.[5] Ook zal er binnenkort een nieuwe website worden gelanceerd (vanuit Tilburg) over whisky en sigaren; we zijn benieuwd.

Omfietswhisky’s

De volgende whiskyproeverij is op zondag 27 oktober: Speyside whisky’s. Wie in de tussentijd nog meer wil weten over whisky moet zeker naar ‘s-Hertogenbosch. Naast een aanbod van ongeveer 1400 soorten whisky in zijn Whiskyslijterij De Koning[6] biedt eigenaar Rob Stevens vakkundig advies en interessante proeverijen. Nu de belangrijke Bartenbrug door de gemeente ‘s-Hertogenbosch  voor lange tijd is afgesloten is Rob’s whiskyslijterij nog exclusiever en alleen via omwegen te bereiken. Plan je reis dus goed voor deze omfietswhisky’s.


[1] Mijn vaste visman, Frans van Oursouw uit Tilburg, weet de zalm op de juiste dikte aan te leveren

[2] Gemaakt in De Hertogh Sigarenfabriek van Ton van Buenen te Arendonk.

[3] Traveler (National Geographic), nummer 4, 2013

[6] www.whiskykoning.nl , Hinthamereinde 41, ‘s-Hertogenbosch.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s