Speyside

“Waarom proef ik binnen de range van deze Speyside whisky’s minder uitgesproken smaakverschillen dan tussen de Islay whisky’s van onze vorige proeverij ?” vraagt Harry. Een terechte vraag die we aan het eind van deze derde sessie zullen beantwoorden. We ruiken, proeven, vergelijken, voegen water toe en komen samen tot de conclusie dat er toch onderscheid te maken is tussen de zes Speysiders van vandaag.

Een veelbelovend elftal vandaag ....
Een veelbelovend elftal vandaag ….

De flanken

Mijn uitdaging vanmiddag  is om inzicht te geven in DE whisky’s van de Speyside. Een onmogelijke taak aangezien zo’n 57 distilleerderijen kandidaat zijn. Toch doe ik een poging en ga wederom te rade bij Rob Stevens (Whiskyslijterij De Koning, Hinthamereind te ‘s-Hertogenbosch). “Open je reeks met een lichtere Knockando en sluit af met een wat zwaardere Benromach 10 y.o.”. Goed idee Rob, de flanken zijn hiermee afgedekt. Ik besluit  er vier kanjers tussen te plaatsen: de Cardhu 12 y.o., de Singleton 12 y.o., The Glenlivet 12 y.o. en de Macallan 12 y.o. (Fine Oak series).

Beginstand

Belangrijk bij het proeven van whisky’s is altijd dat we onze smaakpapillen na ieder glas weer in de beginstand krijgen. Hiervoor staat er vooral veel water (naturel) en bruin stokbrood (Bologne-stokbood van onze nationale kruidenier) op onze proeftafel. De chocoladeboontjes moeten een vast onderdeel zijn bij het drinken van whisky; een uitstekende pairing zoals dat heet.  Iets in chocolade versterkt namelijk de smaaksensatie.

Zes flessen op een rij
Zes flessen op een rij

Water toevoegen, ruiken en proeven

Een scheutje water in je glas doet wonderen…. de 400 aroma’s zullen nooit allemaal loskomen, maar in ieder geval de 20 belangrijkste. Houd je glas tegen het licht en pipetteer er enkele druppels in …. je ziet de aromaslierten door het glas kronkelen. Steek vervolgens je neus enkele malen diep in het glas en ‘get acquainted’ (maak kennis). Genoeg college trouwens …. kom maar een keer luisteren en proeven.

Omfiets-vis

Zalm en tonijn, een tractatie
Zalm en tonijn, een tractatie

Belangrijk zijn de (rook)pauzehapjes. Ik kan het niet laten om nog een keer de ambachtelijk gerookte zalm van Frans van Oursouw op tafel te zetten.  Een ritje naar de Prunusstraat in Tilburg is zo gemaakt. Frans geeft me ook nog de licht aangebakken tonijnreepjes mee ….verrukkellijk ! Twee echte ‘omfietsvissen’.

Gouden kazen

Zaterdagmiddag naar onze biokaasman  1) geweest op het Koningsplein te Tilburg. Ik leg drie kaasjes en wat rode druiven op een plankje. Heerlijk bij de wat zwaardere Benromach 10 yo. De eerste is een blauwe aderkaas en tevens prijswinnaar 2) in Nantwich,  Engeland;  dan een andere genomineerde abdijkaas ’karakteristiek’ en tenslotte ‘de oudste Hollandse’ met de roepnaam ‘Bastiaansen Gold’.

Een voorproefje

The Orcadian Single Malt
The Orcadian Single Malt

Het ging toch om de whisky ? We zijn het eens dat de aanwezigheid van turf in de Islay whisky’s veel sterker binnenkomt dan de reuk en smaak van deze gebloemde, fruitige vrienden uit de Speyside. Zeker de ongeturfde Coal Ila 8 y.o. van afgelopen keer, naast de geturfde Ardbeg 10 y.o. zorgde voor een groot verschil in smaakervaring. Als we de laatste dram op hebben kan ik het niet laten om de volgende proeverij op 9 februari 2014 vast te vernoemen. Ik heb al gekozen voor de Islands. We spreken bij de Islands over Orkney, Mull, Skye, de Buiten-Hebriden (Lewis, Harris, enz.) en Arran. (By the way, scoor een fles Scapa nu het nog kan. Pernod Ricard levert nog mondjesmaat uit is de laatste informatie.) Rolf, een van onze tafelgenoten heeft een prachtige Arran 16 y.o., Cask Strength (54,1 % abv) meegenomen. Werkelijk een prachtdram ! Als afsluiting kan ik een Ice Ball-vorm uitdelen (Japanners zijn er gek op….); promotie van onze plaatselijke Gall & Gall bij iedere fles whisky tijdens de Wilde Whisky Dagen (nu dus !) ….’n aardigheidje.

Dat was ie weer. Mochten jullie iets willen weten dan weet je mij te vinden.

Fred

1) www.bastiaansenkaashandel.nl

2) http://www.internationalcheeseawards.co.uk/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s