Een rondje Schotland in Leiden

Het mooiste uitzicht voor mij is zeven glazen op een rij (vrij naar Jan Boerstoel)
Het mooiste uitzicht voor mij is zeven glazen op een rij (vrij naar Jan Boerstoel)

Proeven in een kasteelkamer

Ik schrijf donderdagavond 14 november 2013.  Een doordeweekse avond in de North End te Leiden. Martijn Snoeck heeft net een volgepakt café gehad en beent richting restaurant. Ik kom voor een whiskytasting. Deze keer is het een proeverij op verzoek. Martijn geeft al jaren proeverijen in zijn herenkamer (‘U waant zich in een Schotse kasteelkamer lees ik op de site’ *) boven de North End (English Pub) in Leiden. Niets is teveel gezegd, de ruime kamer biedt plaats aan 18 personen, is met zijn hoge plafond en sfeervolle inrichting een perfecte plaats om te proeven.

Famous Grouse

De bovenkamer stroomt vol met 12 enthousiaste jonge mannen, allemaal chemici. De glazen zijn al gevuld en Martijn stelt mij voor als een whiskyschrijver die even mee komt proeven. We beginnen met een Famous Grouse, een van de meest toegankelijke blends. ‘Zaterdag sta ik op de Maxxium-stand op het International Whisky Festival in Den Haag. Daar zal ik ook de verschillende Famous Grouses inschenken. Ook de nieuwste Black Grouse’.

The Black Grouse, Alpha Edition
Links: The Black Grouse, Alpha Edition

Info galore

Martijn heeft vanavond een kritisch gezelschap in huis. Novices, maar wel met een eigen smaak en analytisch sterk. Met het grootste gemak verzorgt Martijn de avond in het Engels. Een van de jongens, de enige niet chemicus – is Engelssprekend en werkt in North End. Tussen de verschillende drams door gaat de gastheer rond met hapjes; dit om de smaakpapillen weer in de beginstand te krijgen. De whisky’s gaan van zacht naar sterk. Dat betekent voor vanavond dat Martijn eindigt met een Laphraoig Quarter Cask.

*) http://north-end.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s