El Gusto tasting bij Harold Lensen in Arnhem

Lensen Tabak BV
Lensen Tabak BV

Hart voor de zaak

Harold Lensen en zijn vrouw zijn druk bezig de inhoud van de zojuist gearriveerde postpakketten weg te zetten. Tot mijn verbazing zijn het e-sigaretten en de bijbehorende liquids. ‘We verkopen de mooiste sigaren en worden toch min of meer verplicht om mensen van het roken af te krijgen’.  Inderdaad, ik zie dat de zaak met veel zorg is ingericht: rechts een lange houten toonbank, links een walk-in humidor. Het pand ligt op een A-locatie, heeft een makkelijke inloop en is ook merkbaar door iedereen te vinden. Tevens kan de bezoeker een kopje koffie tanken. Erg gastvrij. Alleen een sigaartje opsteken moet men buiten doen, dat dan weer wel.

Arnhem- Nijmegen

Ik besluit ‘s ochtends over de Waalbrug bij Nijmegen naar Arnhem te rijden. Als oud inwoner van deze Keizer Karel stad voel ik een tikkeltje nostalgie opkomen. Arnhem vs Nijmegen is vooral Vitesse vs NEC. De eeuwigdurende  animositeit tussen rivaliserende voetbalfans. Een van mijn mede-panelleden schetst mij het verslag dat vorige week op de locale TV zender werd uitgezonden. Men kreeg een inkijkje in het toiletblok van de NEC aanhang: in geel-zwarte pisbakken (de kleuren van Vitesse) leverden sigarettenrokende fans met veel plezier hun plas af.

Rook doet Leven

Het grote genieten ...
Het grote genieten …

Rookverboden, e-sigaretten, rookvrije ruimtes, boze gezichten, rookpalen. Worden de echte liefhebbers steeds verder teruggedrongen ? Heeft de anti-rooklobby zoveel terrein gewonnen dat de strijd verloren is ? Nee, zegt mijn mede-panellid Albert CM Weijman, reiziger, bioloog, Carmiggelt-adept en sigarenliefhebber. Nee, het Nieuwe Roken moet opnieuw gedefinieerd worden en het zijn de sigarenrokers die het Nieuwe Genieten inhoud zullen geven.

Rook doet Leven
Rook doet Leven

Er mag weer genoten worden, let maar op. Hierbij raad ik iedereen aan om het kostelijke boekje van Martin van Amerongen te lezen: Rook doet Leven *.

El Gusto tasting

De El Gusto tasting van vandaag belooft veel. Harold Lensen is vandaag onze gastheer en heeft er zin in. Harold heeft een een etage bij Cafe Verheyden afgehuurd niet zover van de zaak.  We lopen naar het sfeervolle pakhuis waar eigenaar Edwin ons ontvangt. Boven is alles in gereedheid gebracht. Het is nu enkel nog wachten op onze vrienden uit België. Ondertussen schuift Rick uit Roozendaal aan, twee vrienden van Harold uit Nijmegen en na anderhalf uur zijn we compleet.

Do this at home

Aan het werk. Vandaag  proeven we met drie groepen elk twee sigaren, overleggen en noteren vervolgens onze bevindingen op het degustatiefiche (ontworpen door ons groepshoofd Philippe Juliam) en komen vervolgens tot een unaniem oordeel per groep. Ik raad u aan, geachte lezer, om dit thuis ook te proberen, het maakt het roken van uw

El Gusto tasting
El Gusto tasting

sigaar zoveel plezieriger. Ik word als tasting novice door de eerste sigaar geloodst. Tot mijn verbazing zijn we in staat om drie kwartier over deze niet al te lange sigaar te debatteren. Het degustatiefiche bevat de lengte van twee A-4tjes: van dekblad (generfd, geolied) via aromatische rijkheid (arm, bescheiden, genereus) tot de drie delen van de sigaar. U vindt deze zeer uitgebreide scoringskaart in iedere El Gusto.

Werk aan de winkel

Tussen het roken door worden de laatste feiten en nieuwtjes gedeeld. Ik hoor dat ik de komende weken aan het werk zal moeten met de Nica Rustica (Jonathan Drew), de baitfish Rosalones, de Kill Bill, de Perdomo Nicaragua, de Davidoff short corona, de Liga Privada, de Dirty Red en de T52 . Een niet geringe opgave, maar wel iets om naar uit te kijken. Wat

El Credito Serie R
El Credito Serie R

hebben we vandaag geproefd ? De petit coronas van Romeo & Julieta en de Dominicaanse El Credito. U leest hier meer over in de volgende El Gusto nummer 14 die volgende maand zal verschijnen.

*) Martin van Amerongen; Rook doet Leven (Over het recht op een hedonistisch bestaan), Mets & Schilt, Amsterdam, 2001.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s