Whisky proeven bij Annie

‘Aggum nie lust, dan veindum nie lekker’

Coal Ila 1990
And the winner is …..

Even voor achten loop ik de slijterij van Annie en Gerard van Bergen binnen. De T-Drinks slijterij **) is een begrip in Tilburg. Sinds 2 jaar ook de uitvalsbasis voor Whiskyclub Brabant, opgericht door Annie en haar zoon Frank (Asega Media). Vanavond kom ik voor een whiskytasting. Aan de kassa reken ik € 45 euro omdat alle whisky’s bijzonder zijn en qua prijs tussen de 100 en € 150 liggen.

Lekker druk bij T-Drinks

Behalve veel whisky’s zie ik tegen de achterwand van de zaak zo’n 400 speciale bieren staan: veel Nederlandse, Belgische en Britse biertjes. ‘Al voor het achtste jaar organiseren we het T Drinks Tilburgs Bierfestival’, zegt Annie. ‘Als ik iets organiseer dan moet het goed zijn.

T-Drinks, Heuvelpassage Tilburg
T-Drinks, Heuvelpassage Tilburg

Zo hebben we ook een proeverij georganiseerd met de whiskyfilm Angel’s Share in een Tilburgse bioscoop voor zo’n 85 whiskyliefhebbers’.

De hoogte in met Ben Nevis 1990

Veertien liefhebbers schuiven aan en we krijgen al snel een opsomming van de bijzondere whisky’s die vanavond op het menu staan. ‘Geen inleiding vanavond in het product whisky omdat we met allemaal behoorlijke kenners zitten’, zegt Annie. Toch jammer, ik had graag Annie’s verhaal gehoord. Met de Ben Nevis 1990 (46% abv) gaan we van start; een whisky die ik onlangs bij Jonathan Hart op het IWF in Den Haag al heb mogen proeven. Op verzoek van Annie vertel ik in het kort het verhaal van vader en zoon Hart: in 2007 losgekomen van de Hart Brother’s en in 2009 een doorstart gemaakt met The Maltman lijn. Leuk dat ze deze bijzondere whisky (€117,70) op het programma heeft staan. Wederom een beoordeling 8,0.

Glencadam 1990 en Macduff 1992

Daarna schenkt Gerard de Glencadam 1990 (46% abv) in. Geen aparte glazen vandaag, gewoon omspoelen. Niemand heeft hier moeite mee, ik ook niet. Weer een onafhankelijke bottelaar: Wemyss [weems], die onlangs eigenaar geworden is van een nieuwe distilleerderij in Fife, de Kingsbarns Distillery, net ten zuiden van St Andrews. De schop is afgelopen zomer de grond ingegaan; de eerste whisky wil men in de herfst van 2014 kunnen maken ***) . Ik ruik veel alcohol, niets bijzonders voor zo’n oude jongen. Vanille tonen wijzen op bourbon vaten. Ik spendeer het cijfer 7,5 aan deze Lowland.

Zes onafhankelijke bottelaars
Zes onafhankelijke bottelaars

De prijs (€ 105,00) wordt hier zwaar beïnvloed door het bijzondere karakter van de uitgave. Macduff 1992 (41,9% abv) volgt op de hielen als het aan Gerard ligt: hij weet de glazen snel te vullen. Old Particular staat er op het prachtige etiket. Dit is de Single Cask bottelinglijn van Douglas Laing & Co. Natural Cask Strength lees ik op de fles. First fill bourbon casks, veel alcohol in de neus en een ietwat teleurstellende afdronk. Jammer, niet hoger dan een 7+.

Wemyss again

Weer is Wemyss van de partij. Ditmaal met een mooie Dalmore Spice 1990 (46% abv). Veel alcohol, een Oloroso finish en een tikkeltje spice. Toch mis ik wederom de afdronk die ik zoek. Het kan heel goed zijn dat mijn smaakpapillen nog met de zojuist genoten maaltijd bezig zijn.   Voor € 99 deel ik een 7,5 uit. Ik zie Gerard alweer met de volgende verrassing aankomen: een Linkwood 1988 (51,8% abv).  Ik ben sceptisch. Op het IWF heb ik afgelopen zaterdag een Linkwood 1985 van The Ultimate geproefd; deze stelde mij teleur…..te droog. Gerard maakt mijn avond echter nog beter: The Exclusive Malts presenteert een Cask Strength Natural Colour. Wauw …. een 8,0.

‘And the winner is…..’

Met een flauw oog heb ik al naar de Coal Ila 1990 (51,8 % abv) van Old Malt Cask zitten kijken. Onafhankelijke bottelaar Hunter Laing & Co Ltd. is de distributeur van dit 21 jarige juweeltje. Mijn linker buurman was al even onrustig, terecht snap ik nu: ‘dit is de ultieme whisky deze avond’, zegt hij. Inderdaad, de Coal Ila proeft niet diep geturfd, maar wel subtiel gerookt. Met zijn leeftijd een oudje te noemen, een verrassende afdronk…..precies goed. Ik aarzel niet om een 8,5 te noteren bij mijn proefnotities. Mijn rechterbuur geeft en krappe 6,0 voor deze goddelijke drank. Ik weet even niet niet hoe ik hem daarop moet bevragen. Annie redt de situatie: ‘Aggum nie lust, dan veindum nie lekker !’ En zo is het.

Annie van Bergen
Annie van Bergen

Het was een gezellige en leerzame avond. Annie’s loterij zorgt er voor dat ik met een flesje Glencadam 1990 van 100 ml in de prijzen val. Ik loop tevreden naar huis terwijl ik mezelf trakteer op een De Graaff sigaartje. Er zal zeker een volgende keer zijn.

**) T-Drinks, Heuvelpoort 318, 5038 DT Tilburg, T: 013-5801126, W: www.tdrinks.nl

***) Malt Whisky Yearbook 2014, Ingvar Ronde, ISBN 978-0-9576553-0-0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s