Whisky Weekend Amsterdam 2014

Een heerlijke dag

Posthoornkerk Amsterdam
Posthoornkerk Amsterdam

Het pleintje voor de Posthoornkerk in de Haarlemmerstraat in Amsterdam stroomt vol met mannen van een zekere leeftijd; correctie: tevens twee dames. Alle voortekenen zijn goed: het zonnetje schijnt, de kerk is gerenoveerd en de tweelingbroers die vandaag mogen fungeren als portier/uitsmijter hebben zich olijk in een grijsgeblokte kilt gekleed. Ik geniet nog even van mijn laatste Islay-sigaar *) wanneer een snerpend geluid mijn genot ruw verstoort. Ik duik abrupt dieper in mijn jas. Dit is onmiskenbaar de piper: op ieder whiskyfestival ingehuurd om de dorstige menigte in de juiste stemming te brengen. Gelukkig gaan de deuren vijf minuten eerder open en wordt onze Highlander redelijk snel onder de voet gelopen.

Cask Strength AWA 61% abv

Denis Hanns van AWA
Denis Hanns van AWA

Op deze tweede dag van het festival kom ik niet op de laatste plaats voor Denis Hanns  en zijn Authentic Whisky Alsace (AWA); zonder meer een Nederlandse primeur die niemand mag missen. Zeker de nieuwste Cask Strength (61 % abv) ‘is met name bij de dames zeer in trek’ zegt standhouder Martijn Snoeck (North End Pub Leiden). ‘Ook van de 150 flessen Coeur de Barrique heb ik er nog 6 over’,  zegt Denis niet zonder trots. Inderdaad, de sympathieke craft distiller uit de Elzas zit in de lift. Zeker de whisky’s gefinisht op Pinot Gris en Gewurztraminer lijken terrein te winnen. We gaan het zien.

Cask Strength 61% abv
Cask Strength 61% abv

Robin en de rest

De Posthoornkerk heeft de perfecte verhoudingen om een klein festival te herbergen: het schip, het koor en de gewelven. Geen zijbeuken zoals in de Nieuwe Kerk bij het IWF, nee, alles in een oogopslag te bekijken. Ik draai een slag in de rondte (dat lukt soepel nu ik nog geen dram heb gedronken) en zie als eerste Ronald Zwartepoorte met zijn Whisky Passions. Even verder Wouter Wapenaar, oprichter van Whisky Etc. en tevens organisator van het jaarlijkse internationale whiskyfestival in onze hofstad. Gilbert van Zuidam met brede glimach in zijn altijd goed verzorgde stand van Zuidam whisky’s en jenevers. In het midden van de kerk verkoopt de Familie Kaas haar handel. Ook de chocola – onmisbaar ingrediënt voor iedere whiskydrinker – vindt gretig aftrek. Schrijver Robin Brilleman zit elders in de kerk achter de boekentafel van whiskyboeken.nl. Robin is het whiskygeweten van Nederland: zijn artikelen in Whisky Passion zijn verplichte kost voor iedereen die zich een mening wil vormen rond whisky.

Roken in de kelder a.u.b.

Remy Croese
Remy Croese en zijn Puros

Ik moet afdalen voor mijn andere passie: de sigaar. De gewelven van de Posthoornkerk bieden ruimte aan een drietal whiskyverzamelaars. Jurgen’s Whiskyhuis uit Zottegem (België) probeert zijn genummerde flessen aan de man te brengen. Reikhalzend kijkt hij uit naar de paar rokende bezoekers. Het gewelf is laag en naast een tafeltje gevuld met een aantal prima sigaren tref ik Remy Croese, die onder de naam Puros Indios Sigaren **) zijn enthousiaste verhaal houdt. Ik krijg een prachtige longfiller gepresenteerd die Remy kundig voor mij prepareert. Na drie kwartier rookgenot moet ik echt vertrekken. Buiten tref ik de piper die in het zonnetje stil zijn sigaretje rookt. Zo kan het ook. Het was een heerlijke dag.

*) Deze Islay-sigaar komt uit de creatieve handen van sigarenmaker Gerard de Graaff en is gefabriceerd in de Hertogh Sigarenfabriek van Ton Buenen-Van Eggelen te Arendonk.

**) www.purosindios.nl 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s