De whiskykeuze van de zaak: Stadscafé MeesterS

Bram Hageman
Bram Hageman

(Foto’s: Bram Hageman en Fred Blans)

Tilburg kent terecht vele restaurants en café’s waar whisky onderdeel uitmaakt van het drankenassortiment. Het aanbod per uitbater is echter zeer uiteenlopend en over het algemeen weinig opwindend als het om whisky gaat. Dat zorgt ervoor dat de klant vaak teleurgesteld wordt. Stadscafé MeesterS maak hierop een uitzondering.

Stadscafé MeesterS
Stadscafé MeesterS

Stadscafé Meesters

Stadscafé MeesterS (met twee hoofdletters) is een klassiek ogende zaak in de Monumentstraat in Tilburg en weet zich al jaar en dag verzekerd van een vaste clientèle. De zeker 20 whisky’s staan prominent uitgestald op ooghoogte. ‘Niet dat ons whiskyaanbod wekelijks aangevuld moet worden’, lacht vaste werknemer Bram Hageman (25). ‘De Ardberg 10 y.o. en de Lagavulin 16 y.o. zijn de laatste die we de afgelopen week nog geschonken hebben’.

De opstelling van vandaag

De MeesterS whisky line-up
De MeesterS whisky line-up

Achter Bram staan de Scotch blends, Scotch malts en enkele bourbons schouder aan schouder. De opstelling vandaag is internationaal: een Ierse Jameson (voor de Irish koffie) op links met twee bekende Schotten rechts ernaast: een Red en Black Label. Dan een fles Jack ‘bourbon’ Daniels uit Amerika. Ernaast, met een buikje, de Schotse Dimple en volslank de Glenfarclas. Iets meer naar rechts twee eilanders: de Talisker 10 y.o. van het mooie eiland Skye en een Tobermory van zuiderbuur Mull. Prima keuze zou ik zeggen; zondermeer voor iedere smaakpapil wat wils. Vervolgens op het midden van de plank de echte whisky’s volgens Bram: Laphroaig 10 y.o. en Ardbeg 10 y.o.: ‘des te steviger, des te beter’  vindt onze jonge barman. Wat is het toch met die toch redelijk geturfde eiland-whisky’s ?

Eiland whisky’s centraal

Op de rechtervleugel zie ik de wat zachtere mainlander, de Dalwhinnie 15 y.o. Deze wordt rechts geflankeerd door een Highland Park 12 y.o. uit het ruwe Orkney en een klassieke Glenfiddich uit de Speyside. Hekkesluiter is de aanvoerder met stip: de Lagavulin 16 y.o. ‘Dit vind ik echt een volwassen whisky’, zegt Bram. ‘Hij is ronder dan de Ardbeg en de Laphoaig. Ik heb de 10 jaar oud geprobeerd; een mooie malt, maar toch mis ik iets’. Opvallend is dat MeesterS haar eiland-whisky’s centraal heeft staan. Op het eind van de plank staan eenzaam drie bourbons: een Four Roses, een Jim Beam en een Wild Turkey 8 y.o. ‘Bourbons worden over het algemeen niet veel geschonken. Zeker de Jim Beam komt in de keuken beter tot zijn recht dan in het café’, voegt Bram toe terwijl hij de verzameling scant. Wellicht zijn de bourbons nog onderschat, de ietwat zoetere smaak zou heden ten dage toch een goede beurt moeten maken.

Vooral zo laten …

Een stevige opstelling
Een stevige opstelling

Toen Bram drie jaar geleden bij MeesterS kwam werken was de whiskyverzameling ook al aardig op peil, maar wist niemand er iets over te vertellen. ‘Omdat ik zelf een liefhebber van geturfde whisky’s ben mocht ik de Laphroaig en de Lagavulin toegevoegen van mijn baas. Thuis heb ik een aantal flessen staan, waar ik af en toe van nip. De nasmaak van deze twee zware jongens is lang en dat maakt het proeven interessant’. Eigenaar Arie Moret geeft Bram de vrije hand: ‘Hij heeft er verstand van, dus dat laat ik dan maar zo’. Laten we hopen dat MeesterS haar whiskyaanbod tot in lengte van dagen blijft koesteren. In Bram Hageman hebben ze in ieder geval een prima Keeper of the Dram.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s