Proeven op locatie in het Land van Maas en Waal

...en de Springbank 10 yo
…en de Springbank 10 yo

In het Land van Maas en Waal

Wederom mag ik een elftal proevers welkom heten. Dit keer bij de familie van Tiem in Beneden-Leeuwen. Nol en Netty hebben hun huiskamer omgebouwd tot proeflokaal. Alles is tot in de puntjes verzorgd. Ditmaal schuiven er ook mensen uit de regio aan: Wageningen, Nijmegen, Den Bosch, Leusden en Eerbeek. Ik heb besloten de proevers op deze zonnige zaterdagmiddag mee te nemen door de 6 whiskyregio’s van Schotland middels een zestal Schotse single malt whisky’s. Ze gaan de glazen in van licht naar sterker.

Fingerfood

Om onze neus en smaakpapillen in de ruik- en proefmodus te zetten, trap ik af met de zachte, fruitige, pas 2 jaar op de markt en 3 keer gedistilleerde Auchentoshan Springwood (Lowlands) ; daarna de zeer populaire Dalwhinnie 15 y.o.(Highlands). Het water en het stokbrood zorgen ervoor dat onze tong niet doldraait in deze polonaise van aroma’s. Daarbij spelen ook de hapjes tussendoor een rol; fingerfood heet dat tegenwoordig.  In de eerste break/rookpauze zet de gastvrouw daarom enkele schalen met heerlijke rolletjes Mexicaanse-, Spaanse- en Italiaanse ham op de lange dis; de laatste twee luisterend naar de namen ‘ganda’ en ‘parma’. In ronde twee begin ik met de altijd zekere Macallan 12 y.o. uit de Speyside.

Slainte ...
Slainte …

Regio-hoppen

Van het noorden van de Highlands naar het ruige Kintyre is geografisch een flinke sprong. Behendig als we zijn gaat deze overstap zonder brokken: de Springbank 10 y.o. uit Campbeltown wordt bij velen zeer goed ontvangen: ‘een mooie ‘tussenwhisky’ richting Talisker 10 y.o.’, hoor ik een van de tasters goedkeurend zeggen. De licht gerookte zalm die ons nu wordt voorgezet is maar een kort verblijf op het bord gegund. En terecht…hij is heerlijk en sluit mooi aan bij laatste whisky van vandaag: de Laphroaig 10 y.o. Deze stevige eilander van Islay wordt niet door iedereen op nummer 1 gezet, maar eindigt  wel in de top-3.

‘Wat is het leven toch mooi’

In de laatste rookpauze mag ik sommigen een heuse Islay sigaar *) presenteren ( ik zie dat ik weer richting Arendonk moet want de bodem van de doos is weer in zicht). We sluiten culinair af met een kaasplankje: een Zwitserse grottenkaas, een Old Adam en de overbekende schapenkaas Manchego. Iedereen is er rap bij om een en ander te dippen in de door Netty zelfgemaakte uienmarmelade. Ik hoor dat de volgende keer een dameselftal aanschuift. Mooi, ik heb al wat interessante Europese whisky’s hiervoor apart gezet. Voldaan – na drie uur hard werken – is iedereen toe aan een vrije zaterdagavond. ‘Wat is het leven toch mooi’ hoor ik een van de levensgenieters uit Dreumel zeggen. En zo is het.

Even een sigaarmoment ...
Even een sigaarmoment …

*) De Islay-sigaar komt uit de koker van meestersigarenmaker Gerard de Graaff (van voormalig De Graaff sigaren uit ‘s-Gravenhage) en is gemaakt in Arendonk bij de Hertogh Sigaren van Ton Buenen – Van Eggelen.

1 thought on “Proeven op locatie in het Land van Maas en Waal

  1. Beste Fred,

    met veel enthousiasme en deskundige uitleg heb je ons door zes boeiende streken in Schotland geloodst. Al zijn we vaak in Schotland geweest, met zoveel verschillende distilleerderijen en whisky’s raak je niet snel uitgeproefd. Het was een openbaring om kennis te maken met de door jou al aangehaalde Springbank 10 y.o. uit Campbeltown, en Talisker en Laphroaig vervelen nooit natuurlijk. Het was een geanimeerde bijeenkomst die me geïnspireerd heeft om alvast plannen te gaan maken voor een volgende reis naar dat mooie land (waarbij we zeker ook Islay zullen aandoen). Ook een woord van dank aan de familie van Tiem voor hun uiterst gastvrije ontvangst is zeker op zijn plaats.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s