Proeven bij Zuidam, een feest voor de zintuigen

Proeven bij Zuidam
“Die vind ik lekker” …”Nee, ik die”

‘Willen jullie mij beloven dat je van nu af aan vooral heel veel sherry drinkt ?’, zegt Patrick van Zuidam met een glimlach tijdens de nazit in het hoofdgebouw van Zuidam Distillers BV te Baarle-Nassau. De lange tafel in de presentatieruimte staat vol met likeuren, whisky’s, gins en jenevers. Patrick en vriendin schenken gul in en voorzien iedere dram en borrel van commentaar.

Het echte verhaal

Patrick van Zuidam doceert
Zo werkt dat …

Met veel humor en deskundigheid worden we vandaag door het productieproces van likeur, jenever en whisky geloodst. In de productiehal springt  master distiller Patrick op een stapel pallets en vertelt enthousiast over de start van het bedrijf, over molenaars en mouten, over fermenteren en distilleren, over voorloop en naloop, over smaakstoffen en het bewaken van kwaliteit. Het keukentrapje wordt bij de fermenteerketels gezet en enthousiast kruipt iedereen omhoog om te ruiken aan het distiller’s beer. Achter ons staan de nieuwste aanwinsten trots te schitteren: twee koperen Holstein distilleerketels.

De vatenhal

Rum
Even dippen in de rum ….

Wanneer de new make spirit klaar is begint pas het echte smaakverhaal. In de vatenhal nestelt Patrick zich in kleermakerszit op enkele rumcontainers: dit is zijn ruimte; hier moet het gebeuren. Met passie en humor laat de master distiller geen misverstanden bestaan over sherry butts die niet van Europees eiken zijn, over de meerwaarde van virgin oak barrels en de keuze tussen gebruikte wijn- en portvaten. Patrick doceert over het verschil in luchtvochtigheid tussen Nederland en Schotland, over de koppigheid van Jim McEwan (collega master distiller van Bruichladdich) en over zijn voorkeur voor het juiste eikenhout boven de oudere sherryvaten of andere gebruikte vaten.

Snoeptafel

Proeven bij Zuidam
Proeven, proeven, proeven

‘Dit soort rondleidingen doe ik alleen nog maar voor bedrijven of speciale relaties’, zegt Patrick terwijl hij mij een internationale prijswinnaar 2014 inschenkt. Ze staan er allemaal: whisky op PX vaten, op OL vaten, de 100 Rye en de 5 grain whisky (wordt waarschijnlijk pas gebotteld in december 2014). Op het hoekje van de tafel staat in een grote glazen kruik een perfecte korenwijn, daarnaast de Flying Dutchman rum …. het kan niet op. Na een uurtje proeven is het tijd om te stoppen en loop ik met Patrick naar zijn kantoor. ‘Proef deze 3 jaar oude nog even, Fred. Hij is nog niet gebotteld’. Vooruit dan maar; alles voor de goede zaak. Ik doe mijn ogen dicht en voel mij even loskomen van de grond: subliem. Direct bottelen is mijn advies.                                                                                                     We nemen afscheid van de gastvrije Patrick. We’ll be back.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s