Whisky in het klein

De miniatuurkamer
6000 flesjes op een rij

Alweer bevind ik mij in het Jenevermuseum te Schiedam.  Zeven platte vitrinekasten staan strategisch opgesteld in de miniatuurkamer, zo’n slorige 350 meter vitrineplank. ‘Hier staan er zo’n 6000’, zegt Alwine van Winsen, directeur van het Jenevermuseum te Schiedam. ‘Allemaal verzameld door de heren Rein Melchers en WJ de Jong en op land gerangschikt. De totale verzameling bestaat uit zo’n 23.000 flesjes; de grootste verzameling antieke miniatuurflesjes van Europa’.

Nationaal Gedistilleerd Museum

Queen's Castle
Queen’s Castle

Deze collectie is eigenlijk de reden dat dit museum vroeger het Nationaal Gedistilleerd Museum genoemd werd. De heren hebben alles keurig in schriftjes gedocumenteerd’, voegt Alwine er geruststellend aan toe. Waar komt die verzamelwoede van mensen toch vandaan vraag ik mij af ? Ik herinner mij een verblijf jaren geleden op het Schotse schiereiland Kintyre, waar ik in een kasteel door een heuse Lord werd voorgesteld aan een verzameling van 4000 vingerhoedjes. ‘Here they are’, hoor ik hem nog zeggen met een wijds gebaar, terwijl hij de deuren van de naaikamer opengooide. Toen ik hem vervolgens recht in de ogen keek, wist ik het: hij meent het.

Whisky in het klein

Dimple
Dimple

Ook Alwine is serieus bezig met de op handen zijn Bolshuisjestenstoonstelling die in juli 2014 geopend wordt. Ook deze miniatuurtjes zijn allemaal  gedocumenteerd in een echt boek. We lopen het kantoor binnen. Op de kast 2 schoenendozen. Wat zou daar inzitten?Het laat zich raden: nog meer miniatuurtjes, ditmaal enkel whisky in het klein, zo’n 50 stuks. Grappige flesjes, dat wel, maar niet iets om een tentoonstelling mee in te richten, lijkt me. En vast en zeker allemaal gedocumenteerd. Ik neem afscheid van de zeer gastvrije Alwine met een klein verslag in mijn hoofd…..een miniatuurtje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s