Een Stoffel tasting met sigaren

Stoffels whisky garnituur
Stoffels whisky garnituur

De  laatste resten van een losbandige WK voetbalavond (Nederland – Spanje: 5-1) worden door de altijd vriendelijke bediening van Café Stoffel aan de kant geruimd om plaats te maken voor mijn volgende tasting. Deze keer heb ik een proeflokaal nodig om ook te roken. ‘Geen probleem’, zegt uitbater Leander, ‘We hebben een bovenkamer met balkon’.

Snelle jongens

Snelle jongens...
Snelle jongens…

Inderdaad, de bovenkamer is perfect voor een gezelschap van 6 proevers. De bruidegom in de dop herken ik aan zijn pierot-pak met rode neus: trouwen gaat niet vanzelf tegenwoordig. Het beeld van loslaten ten voeten uit: een vriendengroep die nog een laatste keer wil schitteren in ondeugd; een laatste stuiptrekking voordat zij de feestneus moet laten gaan als burgerman. We gaan zien of ik de pijn wat kan verzachten met zes mooie malt whisky’s. Op dit uur ziet het zestal er nog fris en fruitig uit wanneer ik hen voorga naar de whiskytafel. De foto’s op de aangeleverde placemats geven aan dat het middelpunt een jongen is die diep kan en wil gaan in het leven: sigaren en whisky staan zonder meer in zijn top vijf. Champagne & mooie wijnen, snelle auto’s en zijn aanstaande bruid maken het rijtje vol. Het gesprek tussen de jonge advocaten gaat dan ook snel over tochtjes met de nieuwste aanwinst: van hybride BMW’s met honderden pk’s onder de motorkap tot weekendjes Genève en niet te traceren alcoholpercentages.

Nog een keer helemaal los

De line-up
De line-up

Voordat de vierde whisky het glas in gaat wil ik alle essentiële informatie gegeven hebben, daarna is het meestal parels voor de zwijnen. De line up wordt enthousiast ontvangen: Edradour 12 YO, Scapa 16 YO, Aberlour A’Bunadh cask strength, Lagavulin 16 YO, Ledaig 10 YO, Highland Park 2001 en als extraatje de Black Bottle. Mijn aangeschoven mannen bezoeken wel vaker proeverijen en zijn niet helemaal onbekend met het verhaal achter de whisky’s. ‘Meestal is er weinig te happen’, hoor ik in het gesprek na de eerste dram. Direct komt het eerste hamplankje door; uitstekend verzorgd door Stoffels kok Paul. Op afroep serveert hij zalm, ham en diverse soorten kaas uit. Mijn Romeo & Julieta no. 2 heb ik voor de laatste twee whisky’s bewaard. De sigaren burner en sigaren cutter die ik voor de bruidegom heb gekocht als aardigheidje voor zijn trouwen vind ik na de presentatie op de stoel terug. Ook zijn vermomming heeft hij afgegooid en op tafel achtergelaten: over tot de orde van de dag, onderweg naar de volgende experience in de auto van papa; alcoholpercentages zijn tenslotte niet te traceren. Het gaat ze goed.

Aan de sigaar
Aan de sigaar

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s