Malt is een goed gesprek

Whisky & Jazz
Een aanwinst

Sommige boeken over whisky verrijken zonder meer het boekenaanbod. Een van deze pareltjes is het prachtige boek Whisky & Jazz van Hans Offringa. Bij de aftrap in het rijk geïllustreerde boek laat de schrijver/samensteller zijn vriend Dave Broom aan het woord. Deze veel gelauwerde whiskyschrijver verenigt zijn liefde voor de Jazzmuziek met die van de whisky: beide allesomvattend, niet te categoriseren en open voor iedereen. Malt is een goed gesprek, vergelijkingen maken, proeven, accepteren, van mening verschillen, leren. De enige juiste leg before  wicket – houding dunkt mij.

Een mooie blend
Een mooie blend

A Jackson in Your House

Niets wordt geschreven zonder referentiekader, ook niet in whiskyland. De grote whiskyguru Michael Jackson (1942-2007) geldt nog steeds als referentiepunt. Broom noemt in zijn voorwoord een van zijn eerste ontmoetingen met Jackson, ook jazzliefhebber. Rondkijkend in zijn werkkamer trekt hij vervolgens een avant-garde jazz-LP van het  Art Ensemble of Chicago uit zijn platenkast met de toepasselijke titel: A Jackson in Your House.

Dramtips

Hans Offringa weet achtereenvolgens op aantrekkelijke wijze de whisky en jazz combi te presenteren: een etymologische verkenning van zowel jazz als whisky, het raakpunt van beide, zijn keuze van musici en distilleerderijen en als afsluiting De blends. Niets mis met de orchestratie dus. Dit laatste deel – luistertips en dramtips – kan het best omschreven worden door de auteur zelf: Het zijn blends van individuele musici en individuele expressies van single malt whiskies. Het gaat niet over drankmisbruik, het is geen poging om de ultieme combinatie te presenteren of om de (muzikale) wijsheid in pacht te hebben. Het gaat over genieten van de mooie dingen in het leven. Waar heb ik dit eerder gehoord ?

Iets meer bite & sound

De vele foto’s nemen een belangrijke plaats in. Jammer dat de keuze van de whiskyfoto’s wat aan de steriele kant is, zonder meer een gemiste kans. We zien de geijkte plaatjes van verstilde landschappen en close ups. Hier had echt wat meer jazz in mogen zitten, iets meer ruwheid, wat meer ongefilterde rafelrandjes en bite. Ook wil ik direct de bijgaande muziek horen …waarom geen CD bijgevoegd ? Hopelijk houdt vormgever Gijs Dragt hier rekening mee bij de tweede uitgave. Enfin, Whisky & Jazz van Hans Offringa blijft een must voor iedere jazz- en whiskyliefhebber.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s