Ophef in Belgie

Wilderen Whisky Festival
Wilderen goes wild

Lancering

Het Wilderen Whisky Weekend heeft een prachtige locatie uitgekozen voor de lancering van haar 2 single malt whisky’s: de brouwerij en alcoholstokerij van Wilderen in België. Eigenaren Mike Janssen en Roniek Van Bree lopen breedlachend, handenschuddend en keurig gekillt rond. Vandaag is het feest, vandaag vindt er een lancering plaats.

Wilderen weasel lancering
De lancering

Rondom de voormalige stokerij is de laatste drie jaren gewerkt aan de Wild Weasel whisky, een Single Cask (46% abv) en Cask Strength (62,4 % abv). Daarnaast wordt in samenwerking met Rademacher distilleerderij uit Raeren een Finest Blend gelanceerd. ‘Een unieke samenwerking tussen een Duitstalige Waal en een Vlaming’, vertelt Bernard Zacharias van Rademacher enthousiast, ‘Als dat geen mooie blend oplevert…’.

Verwarring

Met mijn juist verkregen Wilderen Glencairn glas aan een Wilderen koordje en mijn Wilderen infoboekje neem ik de kortste weg naar de bar. Wanneer ik om mij heen kijk kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat alles een Amerikaanse sfeer uitademt: van het brandmerk op de folder, de bourbonschuur met spijkerslaan en rodeospel, de mobiele Shake & Shave tot de Johnny Cash muziek. Gemengd met Schotse doedelzakmuziek, lachende meisjes in Keltische kledij en veel Schotse whisky brengt mij dit enigszins in verwarring. International Whisky Festival lees ik op de folder terwijl ik geduldig sta te wachten. Geen buitenlandse gasten, wel buitenlands gedistilleerd. ‘Wat mag het zijn, meneer ?’ Zegt de vriendelijke barman.’ De Cask Strength graag’, zeg ik vol verwachting. ‘Deze is niet te proeven; ik heb maar 20 flessen hier en die zijn allemaal besproken’. De grote trekpleister van dit Wilderen Festival is niet te proeven ? Mijn verwarring is compleet en mijn lift-off valt in duigen.

Win-win

Macanudo Lords Flame en Woodford Reserve
Macanudo Lords Flame en Woodford Reserve

Ik moet even weg om adem te halen en besluit een blokje om te gaan. De witte partytent van sigarenhandelaar Wim uit Stekene brengt uitkomst: een nieuwe Macanudo Lords Flame staat boven in zijn humidor. Met zes Wilderenmuntjes mag ik deze Dominicaanse roker opsteken. Samen met een Woodford Reserve uit de bourbonschuur zak ik in de grijze, plasticen Ikea terrasstoelen. De Johnny Cash coverband zet een balad in en ik geniet van mijn verse combie. Na een half uur rookgenot loop ik naar de standhouderstent, waar The Nectar prominent zo’n 12 meter tafel in beslag neemt. Een belangrijke speler op dit toneel; zij moeten straks de Weasel in België gaan promoten. Wie schetst mijn verbazing wanneer deze grootinkoper het hoogste bod doet tijdens de veiling op de eerste fles uit vat 1: €1200. Een win-win situatie denk ik.

Double Fût

P1Puberkriebels van Herr Hanns
Puberkriebels van Herr Hanns

In de luwte staat Denis Hanns van AWA Alsace Ltd. Denis is een oude kennis uit het buitenland en zijn aanwezigheid geeft nog een International tintje aan het weekend. Hij is uit Überach (Elzas) overgekomen om zijn nieuwste loot uit te schenken: de Double Fût, 40% abv; een blending van 2/5 Riesling lagering, 2/5 Gewürtstraminer en 1/5 verrassing. Ik vaar op mijn smaakpapillen en herken fruitige tonen, krijg beelden voor mij van het glooiende Elzaslandschap en de smaak van een tikkeltje zoetigheid: een vakantiewhisky die ik in het buitenland altijd toelaat. Op het label zie ik een kruising van het Starbucks meisje met de stralenkrans en het Vrijheidsbeeld. ‘Dit was het logo van de discotheek in mijn dorp waar ik op jonge leeftijd mijn eerste whisky dronk. Ik wil een jonger publiek bereiken met deze 50cl fles Double Fût en een prijs onder de €40’. Denis blijft verrassen met zijn Authentic Whisky Alsace (AWA): de labels zijn met zorg uitgekozen en hebben een zekere artisticiteit.

Whisky Denis
Whisky Denis

Toch nog feest

Met gemengde gevoelens en enkele drams rijker loop ik terug naar mijn hotel. Net te laat voor de bekerwedstrijd STVV- Ath. Het stadion achter mijn hotel in Sint-Truiden stroomt leeg en ik krijg in café de Kanarie een pintje in mijn hand gedrukt op de overwinning. In de hoek van het café zie ik twee tafeltjes gevuld met mannen in kilt. Er valt blijkbaar iets te vieren. Hier wel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s