De whiskykeuze van de zaak: Burgemeester Jansen te Tilburg.

Erwin van de Velde
Erwin van de Velde

Zo gauw de eerste zonnestralen doorkomen zeult bedrijfsleider Erwin van de Velde de terrasstoeltjes naar de overkant van de straat. Al bijna tien jaar geeft hij – samen met zakenpartner Daniël Meijer – smoel aan het voormalige 90 jarige Café Havenzicht. “De chemie was weg in mijn vorige horecabaan”. De reden waarom hij op 1 december 2004 een overstap maakt naar het pand aan de Piushaven. Het café aan de haven lag al een half jaar op z’n gat en de eigenaren hadden besloten er mee te stoppen. Op 2 december 2004 beginnen Erwin en Daniel aan een verbouwing. De opening van het vernieuwde pand, onder de naam Burgemeester Jansen, volgt na 5 maanden in april 2005.

Whisky’s uit huis

Tijdens zijn vorige baan als bedrijfsleider liep Erwin nogal eens de straat over om bij overbuurman Frank Kiernan (Clancy’s) whisky’s te proeven. Zo ontstond langzaamaan de interesse voor whisky. Wanneer de verzameling in huize Van der Velde gestaag groeit, besluit Erwin, vanwege ruimtegebrek, zijn privéverzameling over te brengen naar het café. De ongeveer 50 whisky’s zien we nu bij Burgemeester Jansen achter de bar staan, schouder aan schouder met de 30 jenevers en korenwijnen.  Erwin heeft zijn whiskyaanbod netjes opgesomd in de cafékaart. ‘Het verhaal bij de whisky’s komt vanzelf ‘, zegt Erwin.’Niets opdringen aan de mensen, soms wel informatie geven. Het is leuk om te melden welke malts er in een blend zitten. Dan begint het voor mensen te leven’.

Scotch, bourbons and more ...
Scotch, bourbons and more …

De whiskykeuze van Erwin.

Mijn eerste aanvaring met Islay whisky’s was heftig. Moet ik dit nu lekker vinden, dacht Erwin. ‘Het idee van ‘je bent pas een kerel als je Laphroaig gedronken hebt’ ben ik wel gepasseerd. Ik ben begonnen met de zachtste whiskey’s. Ik hou nu met name van de Aberlour A’bunadh en de Macallan. Heerlijk, niet te zwaar en toch uitgesproken. En zo kom je mettertijd op de wat sterkere whisky’s uit zoals die van Islay. Ondertussen heb ik hier een aardige verzameling staan. Die jongens daar – Erwin wijst naar twee schakende studenten bij het raam – komen voor het eerst en bestellen bewust een whisky.

Zelf brouwen

Bijna 10 jaar aanwezig
Bijna 10 jaar aanwezig

Een café zonder bieren bestaat niet. Dus naast de whisky’s hebben Erwin en Daniël zo’n 150 bieren op de kaart. Daarnaast bestaat er een tweede passie: het brouwen van het Torens Tilburg bier samen met zijn oude vriend Sjoerd van Schaaijk. De eerste resultaten kunnen nu al geproefd worden: een dubbel (Tweeling 7%) en een tripel (Wapen 8,2%). Een winterbier (10%) zal niet lang op zich laten wachten. Ook zal er binnen nu en een jaar een begin gemaakt worden met een heuse brouwinstallatie achter het café in de huidige werkplaats. Voor de huidige dubbele schuurdeuren zal een serre gebouwd worden zodat de mensen die achter het café op het terras zitten, zicht krijgen op de brouwketels.

Land Rover 1957

'Kijk, mijn Land Rover...'
‘Kijk, mijn Land Rover…’

De schuur achter het toenmalige café werd nog recentelijk onder handen genomen en in drieën gedeeld: de rechter ruimtes als opslag voor het bedrijf en links de werkruimte voor Erwin. Straks zal dit het ketelhok zijn voor het Torens Tilburg bier. ‘Momenteel nog opslag voor mijn gedemonteerde Land Rover Series 1 88″ soft top uit 1957′, zegt Erwin trots. Niet zonder enige trots opent Erwin de schuurdeur. Als fan van het eerste uur ben ik o zo benieuwd naar zijn old-timer. Met enige verbazing kijk ik de werkplaats in. Ik verwacht iets herkenbaars te zien, maar in plaats daarvan zie ik her en der onderdelen. Bij het donkergroene chassis in het midden kan ik met enige fantasie een Land Rover bedenken. Hier is nog werk aan de winkel.

Old-timers en whisky

In de zaterdagbijlage van het Financieel Dagblad beschrijft Niek Schenk op prachtige wijze de geschiedenis van de Land Rover  1) . Ik lees het verhaal van de Engelse broers Maurice en Spencer Wilks. Volgend jaar zal, na 65 jaar, het doek vallen voor de Britse terreinauto. Maar hopen dat Erwin met zijn gerestaureerde old-timer 2) dan door Tilburg rijdt. Het lijkt een gevaarlijke cocktail: auto’s en whisky. Vanuit verzamelaarsoogpunt mag het geen probleem zijn, bij dagelijks gebruik moet je gaan oppassen. Terwijl we wegmijmeren over dit onderwerp melden de eerste terrasgasten zich aan. Erwin zet de door ons besproken whisky’s weer terug op de schap. Een verzameling om in de gaten te houden.

1) Requiem voor de Defender, fd persoonlijk ‘auto special,11 oktober 2014.                               2) Een Zwitsers exemplaar met DIY hardtop. Op het laatst afgegeven kenteken is het een RAF blauwe ‘capote’ ofwel cabrio. Uit een klokkenstadje, geboorteplaats van Le Corbusier.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s