‘Burns en de Liefde’ in het Duvelhok

Robert Burns

Robert Burns in de bovenzaal
Robert Burns in de bovenzaal

Zo’n zestig mensen waren op zaterdagavond 31 januari in de bovenzaal van het Duvelhok  (St Josephstraat 133, Tilburg) getuige van een eerste Burns Nacht op Tilburgse wijze. Het Duvelhok – een nieuwe broedplaats in wording voor denkers en doeners – werd voor dit evenement opengesteld door Karin Bruers en Cees Kools. De organisatoren hadden de nationale poëzieweek aangegrepen om dit wereldwijde evenement in een nieuw jasje te steken. Het motto van de poëzieweek 2015 ‘Met zingen is de liefde begonnen’ werd dankbaar omgevormd tot ‘Burns en de Liefde, een avond voor de zintuigen’. Naast het Tilburgs saxofoonkwartet Saxafari en de Noord-Hollandse Wheelbarrow Band, maakte ook de Tilburgse dichter Jace van der Ven gebruik van het open podium.

The haggis

Doedelen op het open podium
Doedelen op het open podium

Op de vele Burns Nights wordt jaarlijks de Schotse dichter Robert Burns (1759-1796) in het zonnetje gezet. Deze avonden kennen een traditionele opbouw, waarbij het toespreken van de haggis (Ode to the haggis) het hoogtepunt van het ceremonieel is. Het haggisgerecht vindt zijn oorsprong in Noord-Engeland /  Schotland en werd door de arme bevolking – vooral landarbeiders, schapenherders, illegale whiskydistilleerders en smokkelaars – gemaakt van de orgaanresten van het schaap. Robert Burns heeft in zijn ‘Ode aan de Haggis’ de liefde verklaart aan dit nationale Schotse gerecht. Als goed patriot haalt hij in dit 8-strofige gedicht uit naar iedereen die denkt deze liefde te kunnen overtreffen. De Schots/Tilburgse chefkok Alastair Gillespie heeft gisteren – begeleid op doedelzak door Willie McVean (The Dutch Pipes and Drums) – de haggis op onnavolgbare wijze toegesproken.

Alastair Gillespie & Robert Burns
Alastair Gillespie & Robert Burns

Tilburg Tartan

Alastair droeg tijdens deze eerste Burns Nacht op Tilburgse wijze de officiële Tilburgse Tartan die in 2008 door burgemeester Ruud Vreeman en de voorzitter van de Scottish Tartan Authority – Brian Wilton – is gepresenteerd. Het initiatief had als doelstelling de vriendschapsbanden tussen Tilburg en haar Schotse bevrijders, de 15e Schotse Divisie, te verstevigen. AaBe Tilburg heeft het ontwerp gemaakt in twee versies: de Modern Tartan en de Hunting Tartan. Enfin, de organisatoren voelden dat het bij deze eerste Burns Nacht op Tilburgse wijze niet zal blijven.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s