Usquebaugh Society nog niet volwassen

Het jubileumnummer
Het jubileumnummer

De Kiln

De trein van Utrecht Centraal naar Tilburg geeft mij tijd genoeg om het clubblad De Kiln (Jaargang 25, nummer 1) van de Usquebaugh Society helemaal uit te lezen. Spannend, want ik ben net lid geworden en ben erg benieuwd wat het lijfblad van deze groep enthousiastelingen mij zal brengen. De club van whiskyliefhebbers viert dit jaar haar 25e verjaardag; op 11 maart van dit jaar om precies te zijn.

Geen feestje

Deze jubileumuitgave van De Kiln voelt echter niet als een jubileumnummer. Het is mijn eerste kennismaking, dus ik kan niet vergelijken, maar toch. Er wordt voor mijn gevoel geen feestje gevierd door de medewerkers. Een korte terugblik op 25 jaar door Sjoerd de Haan. Daarna is de voorzitter (zonder naam) aan het woord. Hij feliciteert zichzelf en daar blijft het bij. Wie zijn de schrijvers van de artikelen op bladzijde 4 tot en met 7 ? Geen terugblik op 25 jaar: nog in verhalen, nog in foto’s. Geen jongens van het eerste uur aan het woord. Geen ontstaansgeschiedenis. Geen geproefde whisky’s van 25 jaar geleden. Is dit Hollandse nuchterheid en gaat men vervolgens over tot de orde van de dag ? Kan men niet loskomen van het jongensachtige karakter uit de beginjaren en heeft men nooit geweten hoe volwassen te worden ? Ik ben bang dat het meer is dan dat. Al heen en weer bladerend dringt het beeld zich op. Iets aan De Kiln zegt mij dat er niets zal veranderen: de lay-out.

Onrust

De indeling van de Kiln wordt gemarkeerd door drie thema-pagina’s in beige: foreshots, middlecut en feints. Redactionele artikelen, die wellicht in ieder nummer terugkomen. Prima gevonden, ware het niet dat de andere bijdragen in lay-out inconsistent zijn: soms lees ik artikelen over de gehele breedte van de pagina (in 1 kolom), soms in 2 en soms in 3 kolommen. De onrust die dit uitstraalt wordt overal in De Kiln voortgezet. Vetgedrukte koppen boven artikelen zijn hier en daar met flinke spaties onderverdeeld.Tussen soms te korte alinea’s zie ik twee witregels. Dit alles leidt af van de inhoud en gaat zelfs overheersen. Sterker nog: de inhoud wordt volledig ondergeschikt gemaakt aan de vorm. Waarom deze keuze vraag ik mij af. Ik zoek in de colofon naar het antwoord en denk het gevonden te hebben.

Door de blender

Na enig googlewerk weet ik wat er gebeurd is: de inhoud wordt zeer waarschijnlijk tijdens een redactievergadering bepaald en door de online Editoo-blender gegooid. Goedkoop en makkelijk. Een magazine maken is vanaf dan slechts een kwestie van de inhoud bepalen en Editoo doet de rest! , lees ik op de Editoo site. Even verder: Editoo is een online programma waarmee iedereen binnen korte tijd en tegen lage kosten een professioneel ogend magazine kan maken. Op dit laatste heeft de Usquebaugh Society zich echt verkeken.

Noblesse oblige

Mag ik als aspirant lid een prangende oproep doen aan mijn nieuwe club ? Gooi 3 euro op het abonnementsgeld en kom als ‘de grootste onafhankelijke whiskyvereniging van Nederland’ met een tijdschrift dat serieus oogt en waar van af te lezen is dat er echte liefhebbers aan gewerkt hebben. Noblesse oblige zou ik zeggen. Ik zie het nog een jaartje aan.

Een gedachte over “Usquebaugh Society nog niet volwassen

  1. Hallo Fred! Je hebt zeker een punt wat betreft De Kiln. Het blad heeft z’n toegevoegde waarde, maar er zijn ook verbeterpunten. Het is prima dat je dat hier beschrijft, maar dan is het maar de vraag of je boodschap ook bij de redactie of het bestuur aankomt. Misschien is het een idee om ook een bericht op het forum van Levenswater.nl te plaatsen. Misschien zorgt het wel voor de verbetering die jij graag zou zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s