On writers and drinking

Voer voor schrijvers
Voer voor schrijvers

Ik pak het voorzichtig van de standaard in Boekhandel Van Stockum in Den Haag. Dit is waar ik al lang naar op zoek was.  Altijd willen bestellen, nooit aan toegekomen. Op de gekleurde cover is een prachtige foto afgedrukt: een glas met whiskey, een brandende sigaret en een ouderwetse typmachine. Bijzonder is dat de rugtekst dwars is afgedrukt; eindelijk een typograaf die het begrijpt. Op de achterflap een foto van de schrijver: Olivia Laing. Ik laat de bladzijden als een pak bankbiljetten door mijn vingers ratelen, met mijn neus dicht tegen het papier: heerlijk. Op de voorkant lees ik in witte letters ‘The trip to Echo Spring. On writers and drinking’.

Echte schrijvers lezen niet

´Echo Spring´, het drankencabinet
´Echo Spring´, het drankencabinet

Hoe dramatisch kan het zijn. Olivia Laing, zelf getormenteerd door drankzuchtige ouders, mag in dit boek de ellende van zich afschrijven. Geen fijnere karakters dan de zes grootste drankorgels uit de Amerikaanse literatuur: Tennessee Williams, John Cheever, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Raymond Carver en John Berryman. Ik heb een haat-liefde verhouding met boeken: ik vind ze heerlijk om vast te houden, te ruiken en te voelen, maar kom er niet toe om ze te verslinden. Gesteund door een one-liner van Hemingway ‘serious writers don’t read’ laat ik het nog even op de plank liggen.

Don’t do this at home…

Dit boek is echter anders, dit  is voer voor schrijvers. Laing weet op onnavolgbare wijze de zenuw bloot te leggen van het schrijvers-métier. Ze neemt ons mee in de innerlijke strijd, de familiedrama’s,  de drankzucht en de overwinningen van haar karakters. De mooiste literatuur van de vorige eeuw passeert in toneelstukken, korte verhalen en romans. Daarnaast weet ze op heldere wijze haar commentaar te larderen met semi-wetenschappelijke duidingen van alcohol als sluipmoordenaar. Dit is even leuk, maar wanneer ze eindigt met ‘the twelve steps of alcoholics anonymous‘ ervaar ik een lichte afknapper. Gelukkig is er altijd nog de fles.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s