Davidoff Flagship Amsterdam opent haar deuren

Rookbeleving a la Davidoff

CAO Amazon Basin
CAO Amazon Basin

Het is the day after. De opening op 29 april van het nieuwe Davidoff Flagship aan de Van Baerlestraat in Amsterdam is een feit. Met het woord ‘winkel’ zouden we deze prachtige zaak zeker tekort doen. Nee, de rooktuin, de walk-in humidor, het winkelgedeelte en de smaakvol ingerichte rookzaal samen, maken van dit pand een totaalbeleving op rookgebied. Het sigaren testteam van El Gusto strijkt neer in de gloednieuwe rookkamer om een 6-tal sigaren blind te proeven en te scoren volgens het vaste degustatiefiche. We zetten ons in de zetels die een geweldig uitzicht bieden op een zonovergoten Museumplein. Kosten nog moeite zijn gespaard om de zaak van Davidoff of Geneva een moderne, herkenbare en stijlvolle uitstraling te geven. Store Manager en gastheer Dirk Vermeiren heet ons welkom.

Tableau de la troupe

Davidoff of Geneva
Davidoff of Geneva

Het gecombineerde Belgische-Nederlandse team is op volle rooksterkte aanwezig. Ik stel u even voor. Aan het hoofd van deze proefdelegatie staat – vandaag in smaakvol zomergilet – als altijd captain, uitgever, biersommelier, schrijver, genieter en kenner Ben Vinken.Tegenover hem zijn 2 landgenoten, te weten sigarenkenner, schrijver en advocaat Koen van Zandweghe en Davidoffkenner Jean Christophe Hollay. Rechts van Mr Vinken onze Jan de Kok (designondernemer uit de Hofstad). In het tweede team zitten Edwin Neele Ritzenhoff (ondernemer en causeur ), Albert CM Weyman (bioloog, wereldreiziger en fakkeldrager van Het Nieuwe Roken), team captain Frederick FC Matthaei (Serial entrepeneur en Investor) en ondergetekende (whisky en sigarenschrijver). Uit handen van Albert CM Weyman krijgt Ben Vinken een collector’s-item overhandigd: een kritisch rookessay van niemand minder dan wijlen sigarenliefhebber Martin van Amerongen met de verleidelijke titel: Rook doet leven, of Het recht op een hedonistisch bestaan.

Ben Vinken
Ben Vinken

CAO Amazon Basin

Hiermee is de stemming gezet. Nadat de eerste koppen koffie zijn genuttigd en alle voorbereidingen zijn getroffen, deelt teamchef Vinken de eerste sigaren uit. Team B heeft al direct een juweeltje tussen de lippen: een CAO Amazon Basin zoals later zal blijken; duidelijk de koploper van vandaag. Een Braziliaanse medium-bodied sigaar (L 152 mm, doorsnede 21 mm, 6 x 52, 12 euro) met Nicaraguaans dekblad en dito filling. De uitstraling van deze colorado maduro sigaar is fantastisch: rondom geen sigarenbandje, maar een met tabaksnerf gedraaide band. Koud beoordeeld was de touch hard, de aroma’s zadelleervet en chocolade kwamen als eerste naar voren. Al rokend werd de mondsensatie duidelijk: licht prikkelend tot aangenaam. Deze sigaar vroeg al in het eerste gedeelte om samen met een Aberlour A’Bunadh Single Malt Whisky of een heerlijke Chimay bier gerookt te mogen worden.

Davidoff op 2 en 3

Griffins Special Edition 2015
Griffins Special Edition 2015

Chef du jour Vinken liet hier geen gras over groeien: hij laat een Veuve Clicquot openen. Deze champagne reset weer even onze smaakpupillen. De tweede sessie levert een mooie roker op uit de onderdivisie van het huismerk, een Griffins Special Edition 2015. Een vriendelijke en toegankelijke sigaar die zich echter moeilijk liet lezen. Een voortreffelijke lunch laat het testteam even op adem komen. Na 20 minuten tikt captain Matthaei tegen zijn glas: aan het werk. Er rest de teams nog 1 sigaar. Als laatste, een robusto, wederom van Mr Zino Davidoff himself: de Davidoff Winston Churchill Toro. Een roker die ieders goedkeuring mag wegdragen. Het binnengoed van deze laatste sigaar is zowaar uit 6 tabakssoorten samengesteld. Deze overheerlijke Toro was de runner-up van vandaag. Proficiat Davidoff.

Davidoff Churchill Toro
Davidoff Winston Churchill Toro

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s