Slechte smaak

Foute wijn 

Het is een zondagmiddag wanneer we net buiten Montebello della Battaglia en nog voorbij Casalino aan onze rechterhand de Trattoria zien liggen.  Onze eindbestemming ligt pal aan de SP10 richting Voghera. Locanda Antica lees ik op het uithangbord. We stoppen de auto  en met z’n zessen schuiven we aan in een restaurantje ter grootte van een huiskamer. Nieuwsgierig of ze er zullen staan scan ik de schappen achter de bar. Helaas, veel flessen wijn rondom mij, maar niet de flessen die ik zoek. Ik draai mij om, gooi mijn jas over de stoel en sta plotseling oog in oog met de jubilaris: il Duce. Met mijn trouwe iPhone 3G zal ik het moeten doen. De fotokwaliteit is slecht, maar beter dan niets.

Wijn voor il Duce.
Wijn voor il Duce.

Doorspoelen

De eigenaar vanLocanda Antica is een dikke veertiger en aan de foto’s aan de muur te zien een fervent jager. Wanneer hij mij ziet rondkijken, komt hij trots naast mij staan. Ik zie een hert-op-motorkap foto, een voet-op-everzwijn foto, veel konijnen-in-hand foto’s, enzovoort. Ik laat mij vertellen dat de Duce ook een fervent jager was en een liefhebber van een goed glas wijn. Begraven en vergeten zou je zeggen precies vandaag na 70 jaar. Niets is minder waar. Wie herinnert zich niet drie jaar geleden de supermarkt in het Noord-Italiaanse Garda met een verzameling foute wijnen: op ieder label was of Hitler of Mussolini afgebeeld. In 2007 werd in Noord-Italie een serie wijnflessen ontdekt beplakt met nazi-kopstukken. ‘Een geval van slechte smaak’ vond men. Doorspoelen lijkt mij.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s