Activerend whisky proeven

Tekenen, schrijven, ruiken, proeven en knippen.....
Tekenen, schrijven, ruiken, proeven, knippen en blenden …..

Een activerende whisky-werkvorm

Vanmiddag is de volgende Schotse whiskyregio aan de beurt: Campbeltown. Maar niet alvorens het gezelschap even uit de afwacht-modus is gehaald. De whisky-placemat is vandaag zo’n viereneenhalve meter lang en 1 meter breed. In tegenstelling tot eerdere placemats, ziet dit Plint-tafelkleed er indrukwekkend uit. Enfin, de stiften en pennen liggen klaar en de opdracht voor het dertienkoppige gezelschap is helder: ‘maak zes rondjes (vierkantjes of lijntjes mag ook), voor elk whiskyglas een en nummer de rondjes. Trek vervolgens met de stift een ruime rechthoek om de rondjes. Aan het einde van de middag knip je je placemat langs de lijntjes uit en neemt hem mee naar huis’. De spieren zijn los, het ijs is gebroken en de tasting kan beginnen.

En die gaat mee naar huis ...
En die gaat mee naar huis …

 Een Campbeltown line-up 

De Campbeltown line-up
De Campbeltown line-up

Vijf single malt whisky’s en één blend whisky gaan deze middag de klaarstaande tulpglazen in. De volgende line-up staat gereed: Glen Scotia Single Malt 10 y.o. , Kilkerran Single Malt Sherry Wood, Hazelburn Single Malt triple distilled 10 y.o., Springbank Single Malt 10 y.o., Longrow Single Malt Peated en Campbeltown Loch Blended Scotch whisky. De eerste vijf hebben zonder meer een solide verhaal, maar over de blend zit ik te puzzelen. Ik Google naar deze Springbank blend en krijg het volgende idee aangereikt: leng de dram aan met een Talisker 10 y.o. Perfect idee.

 Druppel je eigen blend

Blend je eigen whisky
Blend je eigen whisky

De Campbeltown blend is geen toppertje, maar laat zich daarom juist gebruiken om het blend- verhaal te vertellen: 80% grain whisky aangevuld met Longrow en Springbank, twee single malts. Waarom niet nog een malt toegevoegd om de Campbeltown Loch blend nog meer op smaak te brengen ? Het kan, maar hoeft niet. De pipetten die ik bij Whiskyslijterij De Koning heb gehaald, zijn hier meer dan handig voor. Buiten het feit dat iedereen hiermee naar hartelust water bij de whisky kan doen, kan iedereen ook een beetje Talisker 10 y.o. bijdruppelen. De tweede activerende werkvorm is in volle gang en niet iedereen doet hetzelfde. Mark wil deze Talisker eerst wel eens proeven en komt een dram halen. Frans jr. heeft de blend al geleegd en gaat pas bij zijn tweede glas experimenteren. Rob pipetteert voorover gebogen met de grootste precisie. Mimi wacht rustig af. Maar goed, iedereen heeft inzicht gekregen in wat een blend whisky nu is: grain whisky met toegevoegde single malts. Kortom, een bedrijvig einde van een interessante tasting. We stoppen niet alvorens we een top 3 hebben van de geproefde whisky’s. Op nummer 3 de Springbank 10 y.o. , op 2 de Hazelburn 10 y.o. en als overtuigende winnaar de Longrow Peated.

 Whisky op het water

 Op 12 juli aanstaande gaan we het water op: ruiken en proeven op de Piushaven op een heuse Langedijker platkopschuit. Het whiskythema werk ik nog uit, maar het zal iets met water zijn….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s