Uit de kast ….

(Verschenen in De Kiln, jaargang 25, no 2. Lijfblad van de Usquebaugh Society, Nederlandse Scotch Malt Whisky Vereniging)

Keuzes maken

Even terughalen…. Was het mijn studententijd in Nijmegen of nog eerder ? Ik studeerde Engels en mijn interesse qua alcohol kwam eigenlijk van 2 kanten aanwaaien: enerzijds hadden mijn ouders een ietwat bourgondische inslag en vlogen de rode- en witte wijnen, de sherry’s en cognacs laag over in mijn jeugd. Anderzijds vielen studenten in hun studietijd ten prooi aan veel alcoholische versnaperingen. Ik ook. Waar heb ik welke keuzes gemaakt ? Jonge jenever was mijn eerste gedistilleerde drankje. En……ik vond het lekker. Toen ik vorig jaar een verhaal aan het schrijven was over het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam borrelden allerlei herinneringen op. Het voelde als ‘going down memory lane’. De toenmalige tentoonstelling ‘Stappen door de tijd’ op de bovenverdieping van het museum versterkte deze gedachtestroom van cafébezoeken, biljartsessies, schaakpartijen en borreltjes.

Eerst jenever….

Enfin, wanneer ik voor mijn whiskykast sta, zie ik nog steeds enkele jenevers achterin staan: een Single Barrel Zeer oude Genever 5 jaar vatgelagerd van Zuidam. Daarnaast de klassieke dubbele graanjenever van Hooghoudt. Tussen deze groene jongen en de kastwand past de vierkante Bokmafles (50 cl) – een old-timer – die ik heb kunnen redden uit het keukenkastje van mijn schoonmoeder. Twee souvenirtjes uit Schiedam: een korenwijn van De Kuyper (flesontwerp Jan des Bouvries) en een Old Schiedam Original Single Malt Genever (10 jaar gelagerd), een jubileumfles van het Jenevermuseum zelf.

…. en dan whisky

P1100826Eens zien of ik wat chocola kan maken van de chaos in mijn kast. De whisky’s zijn duidelijk in de meerderheid en verdringen het Hollands gedistilleerd. De Millstone Single Malt Whisky PX cask van Brabantse bodem (Zuidam, Baarle-Nassau) maakt hierop terecht een uitzondering. Ik zie flink wat flessen staan die – naar aanleiding van verhalen die ik schreef voor een aantal whisky magazines – in de kofferbak zijn beland. Linksonder staan wat vreemde vogels gegroepeerd. Te beginnen bij The Belgian Owl uit Grâce-Hollogne (Belgie), dan enkele flessen AWA whisky (Authentic Whisky Alasace) van mijn vriend Denis Hanns uit Pfaffenhoffen (Frankrijk), schouder aan schouder met de Uberbach Single malt uit het gelijknamige dorp. Daarnaast van de concurrent Tharcis Hepp een Hepp Whisky Alsacien. Verder een Old Bear van Langatun uit Zwitserland en de enige Duitser, en Schwarzer Pirat Single Cask Malt Whisky van Blaue Maus. Vakantieprullaria noem ik het maar. Iets meer in het zicht de PUNI Alba van de mooiste whiskydistilleerderij ter wereld (Glurns, Zuid-Tirol) en de mysterieuze Dark Whisky uit Polen. Dan het echte werk. Iets naar boven in de kast een tiental festival whisky’s, hoofdzakelijk uit Leiden, Den Haag en Gent. De andere planken worden gevuld met de diverse combi’s die ik maak bij proeverijen. Binnenkort komt er een Campbeltown tasting aan. Ik zie daarom een Kilkerran Sherry Wood, een Springbank 10 y.o., een Longrow en Hazelburn 10 y.o. en op de verkeerde plaats een Glen Scotia 10 y.o. in die schreeuwerige nieuwe uitvoering. Volgende week komt er een Campbeltown Loch (blend) bij. Toch iets minder chaotisch dan het lijkt….

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s