Reuzen, pralines en whisky

A match made in heaven

Pralines en whisky
Pralines en whisky

“Een zachte praline bij een zachte whisky, meneer”. De mevrouw van de Neuhaus chocoladepatisserie in hartje Antwerpen onderwerpt mij aan een heuse cacaobeleving.  “Proeft u deze met 70 % cacao eens, meneer ; speciaal voor de Wereldtentoonstelling van 1958 gemaakt”. In haar witte werkjas en met haar witte handschoentjes reikt ze mij een donkerbruin chocolaatje aan. Ik waan  mij in de ‘ haute quisine du chocola’. België mag zich met recht het land met de beste ‘créateurs chocolatier’ noemen. En Antwerpen is de stad waarin al dit moois samenkomt. Mmmmm, heerlijk….. ik kom even los van de grond wanneer deze historische praline wegsmelt in mijn mond.

Sommelier verpakking
Sommelier verpakking

Mijn olfactorisch centrum draait op volle toeren: met de broodsmaken van Le Pain Quotidien van vanochtend nog tussen mijn kiezen en de gerstebiertjes van gisterenavond nog in het hoofd, zie ik de etalage van Het Dagelijks Brood in de Steenhouwersvest voor me: crumble-aardbeien taartjes, chocolade patisserieën …. hoeveel kan een mens verdragen ?

Pairing

Goed, even weer met beide benen op de grond. Linksboven op het glazen planchetje naast de kassa staan twee flessen single malt: de Bowmore Darkest 15  y.o.  en de Auchentoshan Three Wood. Een dram van deze laatste zou mij ‘zeker en vast’ naar een volgend hoogtepunt brengen. Ernaast staat een grote showcase gevuld met 24 pralines en 30 andere chocolaatjes en de miniversie van eerder genoemde whisky’s. Met een bijgevoegde handleiding over chocolade-whisky pairingen kan dit thuis niet mis gaan.

Oma op pad
Oma op pad

We zetten onze culinaire tocht voort op deze zonnige zaterdag in het drukke Antwerpen . Druk, omdat het Franse theatergezelschap Royal de Luxe  in de stad is neergestreken en dus de Reuzen al vanaf donderdag de Scheldestad bezoeken. Een theaterervaring van wereldniveau die uniek is. De reuzen worden de wereld over gesleept en Antwerpen is jaren geleden ook al eens aan de beurt geweest.

Oma´s heupflacon
Oma´s heupflacon

Geen wereldbiertje

Bij Café-restaurant Shilling presenteert de ober mij een Wild Jo, een ‘bier voor stadsduiven, pour des rats de villes, for urbanites’ staat er in 3 talen op de fles. Goed gemaakt, maar absoluut geen blond biertje om wild van te worden en zeker  geen toegevoegde waarde van stadsbrouwerij De Koninck. Heel jammer, want deze brouwerij produceert al jaren mijn favoriete biertje. Enfin, na de lunch loop ik de Scheldestraat in om in alle rust de Artisanwinkel te bezoeken. Daar staan ze: The Belgian Owl in drie expressies en de Gouden Carolus Single Malt in twee. Jammer dat Etienne Bouillon zijn cask strength zo uit de markt prijst : €42 euro voor 50 cl. In deze zaak staat al het moois dat België op culinair gebied te bieden heeft zo’n beetje uitgestald. Het hoekje om de Ernest van Dijckkaai op loop ik langs La Casa del Habano, een van de beste en mooiste sigarenzaken van Nederland en België . Mijn reishumidor zit nog vol en ik weersta de verleiding om naar binnen te stappen. Morgen nog even naar de Zoo en dan huiswaarts met mijn pralines en whisky´s.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s