Whisky op het Water 2015

Whisky op het water 2015
Whisky op het water 2015

Whiskyschrijver Hans Offringa beschrijft in zijn ‘whisky label sequence’ enkele waterlabels. Voor de Leg Before Wicket Society direct aanleiding om met de 12-persoonsvlet van Wateridee Tilburg  het water op te gaan en enkele van deze whisky’s de maat te nemen. Gewapend met The Wild Geese Untamed, Old Pulteney Isabella Fortuna 2nd release, Cutty Sark Prohibition, The Ileach Peated Islay Malt,  Talisker Storm en de Ardbeg Corryvreckan stappen we in de boot. Voor de proeverij van 2,5 uur wordt ook proviand ingeladen:  gerookte Schotse zalm, kazen, gerookte ham en een paar mooie sigaren. Mr Piushaven John Lahey is onze schipper.

The water label line-up
The water label line-up

De lijn in het verhaal is helder: water als verbindende factor in het proces van whisky maken, maar ook water als thema in de historische verhalen die zich aandienen. De museumhaven levert genoeg stof tot uitleg op voor een enthousiaste bootsman John; al 35 jaar is hij actief in de haven en dat maakt hem een varende encyclopedie. We wisselen onze verhalen af en zien kans elkaar aardig aan te vullen. Ik vertel het verhaal van bevelhebber Patrick Sarsfield die zijn Ierse soldaten en hun vrouwen en kinderen (The Wild Geese) de wijk laat nemen naar Frankrijk na het Verdrag van Limerick in 1691. En over de lange arm van de conservatieve Temperance Movement die na Amerika het Europese vasteland heeft bereikt en ook op de visserplaats Wick haar stempel drukt. De Old Pulteney distilleerderij ‘is mothballed’ van 1930 tot 1951. In de Eerste Wereldoorlog was de haringindustrie al ingestort en de eens zo florerende vissersplaats liep leeg. Een vloot van meer dan 1000 haringkotters wordt in een paar jaar tijd gedecimeerd. De Isabella Fortuna WK 499 is een van de twee laatste museumschepen die nog te bezichten is in de Noord-Engelse havenstad waar tevens een voortreffelijke Old Pulteney single malt whisky wordt geschonken. John vertelt op zijn beurt het verhaal van de Tilburgse museumhaven.

Cutty Sark

We blijven bij het water en ik vertel het verhaal van Cutty Sark; zowel een reclamestunt, een zojuist aan de ketting gelegde theeklipper als een karakter uit het gedicht Tam O’Shanter van de Schotse dichter Robert Burns. Om de 80-jarige periode na de afschaffing van de Drooglegging te vieren komt Cutty Sark in 2013 op de markt met een Tam O’Shanter 25 yo Blended Whisky. Direct een prijswinnaar. Ik schenk vandaag de Cutty Sark Prohibition, een niet onverdienstelijke Blended Whisky van 50% ABV (100 % proof, US aanduiding): The Real McCoy, vermeldt het stijlvolle label met de theeklipper prominent afgedrukt. Weer een reden om het Rum Row smokkelverhaal te vertellen.

Lady of the Quaich

Great stamina
Great stamina

Onder de brug naar Koningshoeven mag ik een prijs uitreiken aan een van mijn whiskyvriendinnen. Heidi Hoop is door het Britse instituut Uisguebaugh gu Brath uitgeroepen tot Lady of the Quaich, een eretitel die alleen mensen ten deel valt die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan het uitdragen van het product whisky. De Letter of Motivation praat over ‘great stamina, solid attendance’ en ‘alcoholic perseverance’. De bijbehorende quaich wordt direct naar oud gebruik gevuld met whisky. Terwijl John Lahey zijn verhaal vervolgd over historisch maritiem Tilburg, over de kleine boertjes, de Zwaaikom en de overdadige flora en fauna, gaat het boek Piushaven Levende Have rond: een gedenkwaardig allesomvattend uitklapboek in kleur, het standaardwerk voor iedere Tilburger.

Turf

Het waterverhaal spitst zich meer en meer toe van de whiskylabels naar het proces van het maken van whisky. Ik schenk The Ileach Peated Islay Malt van Diageo en vertel over de hardheid van water, over Uisge Source, over water door turf, bruin water en cristal clear water en de effecten. We eindigen onze Whisky op het Water 2015 met twee geturfde beauties: De Talisker Storm en de ‘the sexiest whisky of Scotland’: the Ardbeg Corryvreckan.

Bejaarden maagdenhaar

Tied to the bed ....the seabed
Tied to the bed ….the seabed

Ik kan mijn gehoor de Saga of Corryvreckan niet onthouden en vertel het verhaal van de Viking prins Breacan die de uitdaging van de The Lord of the Isles  aanvaardt alvorens hij met zijn dochter mag trouwen. Helaas voor onze stoere jongeling – de bijbehorende folder spreekt van een  ‘horny young man’ – blijkt het haar van de ‘maiden of spotless fame’ niet sterk genoeg en hij wordt door ‘the hag of the whirpool’ meegenomen naar de bodem van de zee. Gelukkig komen wij veilig thuis met een waterervaring rijker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s