Winnie´s wicked wit

Winnie at his writing desk
Winnie aan zijn schrijftafel

Voor intimi is hij altijd Winnie gebleven. Voor mensen in de volgende schil was hij Winston. Voor zijn legermakkers was hij Copperknob vanwege de ietwat rode gloed in zijn haar, voor Britse cartoonisten was hij The Bulldog, maar voor het grote publiek was Winston Spencer Leonard Churchill gewoon Mr Churchill of Sir. In The Wicked Wit of Winston Churchill heeft Dominique Enright veel uitspraken opgetekend, gerubriceerd en van een mooie inleiding voorzien. Leesvoer voor de wat langere treinreis, voor op het nachtkastje of om uit te putten voor uw eigen, wellicht wat venijnige speech.

[…] and you will still be ugly.

Poison
Poison

Dat Winston Churchill ontelbare malen is geportretteerd en besproken als de staatsman die bekend stond om zijn uitgebreide speeches, om zijn drinkgewoontes, zijn tomeloze schrijfdrift, zijn meer dan gemiddelde schilderstalent,  zijn voorkeur voor snelle wagens, zijn grote fantasie en niet op de laatste plaats om zijn rookgedrag, mag bekend zijn. Maar dat hij een fervent speurder was naar one-liners die hem vaak van pas konden komen weten weinigen: “It’s a good thing for an uneducated man to read books of quotations”. Zijn ongelooflijke spitsvondigheid in taal en grenzeloze humor waren niet altijd fijntjes en subtiel. Eenieder die in zijn line of fire stond, kon geraakt worden door zijn vlijmscherpe, soms botte opmerkingen. Tegen de gastvrouw  die dacht hem even te moeten attenderen op zijn soms excessieve drinkgedrag, zei onze staatsman: “Madam, I might be drunk, but tomorrow morning I will be sober and you will still be ugly”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s