Alloa Single Grain 40 yo , 42.5 % ABV

Als een koekje van Verkade …

Alloa 2Deze beauty doet mij aan de koekjes van Verkade denken. Aan deze smaak zit voor mij de herinnering van biscuitjes vast, opgeslagen in mijn olfactorisch geheugen. Stel je eens voor, ik was 9 jaar toen deze new spirit in het vat ging in juli 1964. Onvoorstelbaar, veertig jaar oud, veertig jaar rust, veertig jaar getrouwd met 1 sherry barrel en daarna gevangen en gebotteld in februari 2005. Gevonden bij de jubilerende Whiskyslijterij de Koning van Rob Stevens in´s-Hertogenbosch.

Leviterende whisky

De Hart Brothers uit Glasgow weten keer op keer het mooiste te bottelen. Even ten oosten van Edinburgh ‘up the River Forth’ lag de voormalige Lowland Carsebridge Distillery, ooit de grootste graan distilleerderij van Schotland in de laatste jaren van de vorige eeuw. Totdat de fabriek met de grond gelijk werd gemaakt in 1992. Enfin, wat zie ik ? Zicht. Een donkergele whisky in een standaard fles door bottelaar Hart Bothers voorzien van twee keurige labels, een hoofd- en onderlabel.  De bottelaar heeft haar labels voor een deel goud gepreegd. Sjiek. Reuk, smaak en afdronk. De alcohol kruipt direct in mijn neus; na drie keer mijn neus diep in het glas gestoken te hebben – de kennismaking – is hij gewend. Vanuit de verte dringt de sherry zich op. Wanneer ik het glas even laat staan ebt dit weg en blijft er een zachte geur van biscuitjes over. De smaak is ietwat zoetig, gelaagd. Mijn vuistregel – houd de whisky naar gelang het aantal jaren van lagering in de mond voordat je hem doorslikt – is hier zeker geen straf. Ik kom los van de grond; leviteren noemen Boeddhisten dit. Waarom is alles wat lekker is vaak zo duur ?  Hoe definitief ook, maar omdat de afdronk een onlosmakelijk deel is van het proeven laat ik het toe. Zacht, hier en daar wat spicy en oh, wat een finish ! Omstandigheden. Het is 11:00 uur ‘s ochtends. Het beste tijdstip om echt te proeven zeggen de kenners. Vooruit dan maar. Een echte jubileum whisky. Ik kijk daarom ook uit naar de tastings die dit najaar door Rob Stevens zullen worden gegeven in dit Koninklijke jaar.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s