Glengoyne Cask Strength Batch 3 – 58.2 % ABV

Glengoyne Batch 3Ik open mijn sample Glengoyne Batch 3. Ik sluit de ogen en ruik. Glengoyne is een van de meest zuidelijke Highland whisky´s. Ik zet de film een paar jaar terug. Met de ogen gesloten zie ik Dumgoyne Hill nog op mijn netvlies, iets ten noorden van Glasgow, de arbeidersstad, de stad van Charles Rennie Mackintosh, komiek Billy Connolly en de Glasgow Rangers (sinds 2012 Rangers Football Club …..Frank en Ronald de Boer hebben er nog gespeeld). In mijn olfactorisch geheugen zit de Auchentoshan Three Wood nog genesteld. Auchentoshan, de enige distilleerderij die ik bezocht heb in de regio.

Een jaar na mijn Hebridenreis kwam ik pas in aanraking met Glengoyne; een instapwhisky: goed, degelijk, toegankelijk en nooit te betrappen op een misstap. Zonder karakter ? Nee, absoluut niet, wel een allemansvriend in positieve zin. Zicht. Het label is aantrekkelijk: heerlijk traditioneel, druk en vol informatie. De schuine overdruk doet mij denken aan een laatste info-toevoeging: let op, dit hoort er ook nog bij. Prima, niet toegeven aan de moderne, snelle veranderingen zoals Auchentoshan heeft gedaan met haar plattere fles en haar strakkere labels. De kleur is strogeel, subtiel. Reuk en smaak. Ik ruik malt, alcohol op zijn best en zeker niet hinderlijk; geen aandrang om aan te lengen met water ondanks het percentage van 58.2 % ; sherrygeuren heel ver weg, soms koekjes (alweer die Verkade koekjes); …. De smaak is zacht, de afdronk zeker niet laf. Oh, wacht even…. Na enkele seconden is de smaak zelfs boven verwachting; heerlijk. Morgen een fles scoren. Ik begrijp dat dit ook een van de Bokito’s is van Whiskyslijterij de Koning van 2014 ? Even checken morgen. Deze batch 3 blijft redelijk nahangen voorbij de huig…perfect. Omstandigheden. Belofte maakt schuld: op 15 augustus 2015 zullen Mark Dermul en Sjoerd de Haan de Glengoyne Cask Strength Batch 3 bespreken op hun whiskyblog (lees in de laatste Whisky Passion De drang naar de dagelijkse blog post). Ik zou ook een poging doen om een tasting note te schrijven. Om niet beinvloed te worden door deze beide professionals probeer ik het daarom 1 dag eerder. Ik steek hier vanavond geen Vegueros Mañanitas op …. hiervoor kies ik iets sterkers. In mijn humidor ligt nog een De Hertogh Islay sigaar van Ton Buenen en Gerard de Graaff….waarom ook niet ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s