Bourbon tasting bij de Whiskykoning

Ik zie 6 voor mij onbekende bourbons op de schap staan wanneer ik de smaakvol ingerichte King’s Tasting Room binnenstap van Whiskyslijterij De Koning op vrijdagavond 4 september. Het gezelschap zit in de proefmodus, de placemats met jubileumopdruk liggen klaar, genoeg flessen Schots bronwater op tafel en mijn iphone 3Gs is opgeladen voor de fotoklus. Alles is door voorganger Rob Stevens in gereedheid gebracht om er een heerlijke N&T van te maken.

High West Whiskey Campfire 46 % ABV

High West Whiskey Campfire
High West Whiskey Campfire

De eerste bourbon is strogeel van kleur. De blending heeft de typische zoetigheid van bourbon weggenomen. Logisch wanneer je weet dat dit een blend is van Scotch, een bourbon en een Straight Rye Whiskey. Eigenlijk is dit de perfecte whiskey om een brug te slaan tussen Scotch en bourbon. De smaak is ietwat on-Amerikaans en de Scotch heeft de overhand. Het verhaal van deze bourbon begint eigenlijk na een bezoek aan de Bruichladdich Distillery op het Schotse whiskyeiland Islay. De tekst op het backlabel van de fles vermeldt uitgebreid dat er een lagering heeft plaatsgevonden op Frans- en Hongaars eikenhout: Quercus Robur en Quercus Petraea. Een zeer bijzondere whiskey.

Smooth Ambler Old Scout 49,5 % ABV , 7 y.o.

Smooth Ambler Old Scout 7 y.o. 49.5 % ABV
Smooth Ambler Old Scout 7 y.o. 49.5 % ABV

De Smooth Ambler distillery was te jong om zelf whiskey op de markt te brengen en heeft de Old Scout whiskey ingekocht. Gebotteld op 1 juni 2014, 7 jaar oud en met een alcoholpercantage van 49,5 %. De mashbill van deze whiskey bestaat uit 60% mais, 30% rogge en aangevuld met mout. Telkens wanneer ik bourbons proef krijg ik een snoepjessmaak in mijn mond. Het heeft wat tijd gekost om hier ‘doorheen te proeven’. Dit in tegenstelling tot de Scotch single malts, die mij direct naar de kern trekken: het hout, de esters en de turf. In tegenstelling tot de Campfire is deze Old Scout iets donkerder van kleur, laat zich makkelijk ruiken (ondanks zijn 49,5 % ABV) , is uitgebalanceerd in zijn smakenpalet,  is prettig in de mond en heeft een subtiele finish.

Montana Straight Rye Whiskey

Montana Straight Rye Whiskey
Montana Straight Rye Whiskey

And now for something completely different. Rob presenteert een whiskey uit het Noorden van Amerika, uit Montana.  Deze whiskey van de Roughstock Distillery is door het gebruik van enkele rogge (rye) donkerder van kleur. Hij is 90 graden proof lees ik op de fles. Dat is pakweg 45% alcohol. Niet helemaal, maar bij benadering wel. Uitleg:

Het ‘proof-systeem’ bestond al in de 18e eeuw, en wie weet daar voor ook al, maar in de literatuur wordt er dan voor de eerste keer melding van gemaakt. In die tijd werd sterke drank getest door buskruit te gebruiken. Een samenstellingen van alcohol en water moest ‘zichzelf bewijzen’ in het Engels: to prove) als men buskruit, met het mengsel er over heen gegoten, nog kon ontsteken. Ontbrandde het niet, dan bevatte het een te hoge hoeveelheid water, en was het ‘underproof’, had het een te lage proof.

De alcohol kruipt direct mijn neus in en blijft overheersen. Enkel rye in de mash bill is al een oud procedé in Amerika, maar vereist aandacht bij het produceren omdat geen enkel distiller met een dikke brei in zijn pot still wil zitten. Op Potrero Hill in San Francisco werd in de beginjaren ook met een pot still gedistilleerd in tegenstelling met de latere kolom distillatie, vertelt Rob. De Old Potrero 100%  Malted Rye Whiskies zijn nog steeds snoepjes voor diegenen die bekend zijn met de Anchor Distillery en Anchor Brewery in Californië.

Charter 101 50.5 % ABV

Charter 101 50.5 % ABV
Charter 101 50.5 % ABV

Een Kentucky Straight Bourbon Whiskey; 101 proof  (: 2 = 50.5 % ABV) wordt in de glazen geschonken. Geproduceerd in de Buffalo Trace Distillery en gebotteld in een prachtige fles met een doorzichtig label. Het mondgevoel is ietwat vettig, zoet en vol. Ik zie mij deze verrukkelijke whiskey na een copieuze maaltijd als aperitief drinken.  Een toppertje vanavond.

High West Rendezvous Rye 46% ABV

High West Whiskey Rendez Vous
High West Whiskey Rendezvous Rye

Wederom een High West Whiskey uit Utah met een stevig roggeaandeel in de mash bill: 96%, de rest gemoute gerst. Het is dat kleine percentage gerst dat deze whiskey zeer toegankelijk maakt. Deze zal binnenkort in mijn kast te vinden zijn. In mijn top 3 vanavond.

My Number One: Old Forester Birthday Bourbon 74 proof (47 % ABV)

Old Forester Birthday Bourbon 47% ABV
Old Forester Birthday Bourbon 47% ABV

Deze laatste whiskey is een feest. Rob heeft deze kleine dikbuik van de Old Forester Distillery (Straight Rye Whiskey) kunnen bemachtigen via whiskyauction.com, vertelt hij. In de mashbill 70%  mais, 20% rogge en aangevuld met gemoute gerst. Leeftijd 11 jaar, gebotteld in 2004. Deze Birthday uitgave kwam jaarlijks op de markt, maar daar zijn ze mee gestopt. Rob vertelt over de grote warehouses in Kentucky, waar de fijnere whiskey’s bovenin liggen te rijpen bij hogere temperaturen en over het mengen van de small batches. De smaak is echt fanfastisch: vanille, coacoa, een tikkeltje citrus, fruit. Kortom, mijn Number One tonight.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s