Een leven lang proeven

P1110254
A soft start …

Het verkennen van de eigen zintuigen kan wel degelijk onderdeel uitmaken van je ontwikkeling als mens. Althans, zo bewees een groep enthousiaste leraren. Zij besloten niet af te wachten op wat hen van hogerhand zou worden opgelegd, maar in het kader van ‘een leven lang leren’ organiseerden zij een kick-off meeting onder het motto ‘Be in charge of your own menu’. De vakgroep Engels van het Jeroen Bosch College te ‘s-Hertogenbosch had gekozen voor een whisky & food pairing bij de voorzitter van de Legbeforewicket Society in Tilburg. De line up was als volgt: Old Pulteney Isabella Fortuna 46 % ABV, Auchentoshan Springwood 40% ABV, Oban 14 yo 43% ABV en als extraatje de gesherriede Aberlour A’Bunadh 60.1% ABV (Batch 49).

Van praktijk naar theorie naar praktijk

Het was aan de voorzitter om op het juiste beginniveau in te zoomen. De meegebrachte lekkernijen werden op tafel uitgestald: quiche, sponge cake, op whisky afgestemd fingerfood met dadels, spek, blauwe kaas, rauwe ham, druiven en aardbeien, chocolade uit Antwerpen, courgette soep, Turks brood, een met feta gevulde filodeegrol en een salade van kikkererwten en tonijn. De opdracht vooraf aan de kandidaten van de studiegroep was om met name  te zoeken naar een pairing met lichte whisky’s. Het resultaat was verbluffend: bijna alle gerechten sloten naadloos aan. Na de maaltijd kregen de deelnemers een flink stuk theorie te verwerken om de verdieping in te kaderen: hoe ruiken en proeven we en met welk glas ? ; het proces van whisky maken; de invloed van eikenhout; het verschil tusssen grain whisky, blended whisky, single malt whisky en een vatted malt. Enfin, het was even schakelen na de copieuse maaltijd.  Na de korte pauze staat de volgende vertaalslagopdracht alweer klaar: de geleerde theorie om te zetten in de praktijk: nosing & tasting.

De lat ligt hoog

P1110251Na de lichte (nooit geturfde) Auchtoshan Springwood (40% ABV) uit de Lowlands (Glasgow) wordt de Old Pulteney Isabella Fortuna (46 % ABV) uit Wick gepresenteerd. Deze Highland whisky die iets hoger in de alcohol zat, maar gelaagder is dan de Lowland single malt evenknie, is met stip de nummer 1 bij de aanwezigen. De volgende dram is de Oban 14 y.o.; iets lager in de alcohol (43 % ABV), maar licht geturfd. Turf: de theorie wordt nog even teruggehaald en daarna schieten de neuzen weer in het glas. Ofschoon het een boeiende avond is, wordt veel geeist van de concentratie van de deelnemers. De voorzitter presenteert een afsluiter: de Aberlour A’Bunadh (46.1 % ABV, Batch 49) en ditmaal geen bourbon finish, maar een sherry finish. Voor de meesten is deze afsluiter een brug te ver, maar de lat ligt daarom ook erg hoog.

We sluiten af met de mededeling dat iedereen met vlag en wimpel de avond heeft doorstaan. De voorzitter belooft de behaalde 20 studiepunten voor het bekwaamheidsdossier (Proficiency File) door te sturen naar de werkgever. We kijken uit naar de volgende studiedag/avond.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s