Een echte sigarenzondag

100 verhalen over whisky en sigaren

Bosjes en bosjes ....
Bosjes en bosjes ….

Het is zondag 13 september 2015 en ik wijd de gehele dag aan de sigaar: ‘s ochtends naar de open dag van De Hertogh Sigaren in het Belgische Arendonk, ‘s middags rond ik de dag af bij mijn vrienden van het Tilburgsch Sigarengenootschap Heerenleed in het Brabantse Esch. Thuisgekomen krijg ik een schouderklopje van WordPress: mijn 100e verhaal is gepubliceerd.

Machines aaien

Ton Buenen en Gerard de Graaff
Ton Buenen en Gerard de Graaff

In Belgie tref ik directeur Ton Buenen en Gerard de Graaff, sigarenmannen van het eerste uur. Zij vertellen de in grote getalen toegestroomde belangstellenden over het sigarenmaken van toen. Honderden sigarenkistjes zijn te aaien, dozen met sigarenbandjes te bezichtigen, sorteer- en stempelmachines te bekijken en zelfs kan men een heuse sigarenmaker aan het werk zien.

 

A good pairing: cigars and BBQ
A good pairing: cigars and BBQ

In Esch zit het gezelschap van Heerenleed al aan de Cubaanse sigaren als ik wat later binnenstap. De blauwe rook krijgt door de rieten kap van de gerestaureerde Vlaamse schuur niet de kans om te blijven hangen. De agenda  wordt in 10 minuten doorgenomen. Waar gaat onze sigarenreis volgend jaar naar toe is de hamvraag. Peter van Houtert (commercieel directeur bij Verbunt Wijnkopers) is er zo uit: ‘mijn vrienden van Rioja in Spanje zullen ons met open armen ontvangen’. Dit was een hamerstuk. Doen dus. Met onze reis naar het prachtige Portugal nog vers in het  geheugen en de Graham’s port nog op onze olfactorisch harde schijf knikt het 20-koppige gezelschap instemmend.

Sigaren en wijn

An easy smoke
An easy smoke

We hebben een spreker: Peter Struber, commercieel directeur van J. Cortez sigaren uit West Vlaanderen. Hij zal ons alle ins & outs van zijn bedrijf vertellen. Peter maakt zijn tochtje naar Esch meer dan waar. Hij doet fijntjes uit de doeken hoe de Nederlandse, Belgische, Europese en mondiale sigarenvlaggen er bij hangen. Met name de twee longfillers die hij als cadeautje presenteert zijn beide kanjers. Net op tijd ben ik door mijn Coronas de Luxe van Flor Fina heen als Peter een fantastische High Class Cigar van J. Cortès Cigars Company NV en een Calvano uitdeelt: ‘tegelijk roken’ zegt Peter. Met het beoordelingsformulier voor ons roken en proeven we. Het is doorwerken: direct daarop wordt de BBQ ontstoken en gaan de eerste biefstukken, kippepoten en sateetjes op het rooster.

Errazuriz
Errazuriz

Peter van Houtert vertelt over zijn Errazuriz wijnen, de Rolls Royce onder de wijnen. Al pratend schenkt hij een fantastische Chileense Cabernet Sauvignon ‘Montes Alpha’ uit 2009 voor ons in. Ik kan niet wachten om bij de eerste Whyn in Tilburg te gaan shoppen. Deze prachtige nieuwe wijn-port-whisky- winkelketen van Verbunt Wijnkopers ( met de benaming ‘drankenhandel’  doen we deze high class zaak absoluut tekort) is een regelrechte aanwinst voor Nederland. ‘Er komen er twintig’, belooft Peter.

Jammer dat het morgen niet weer zo’n fijne, volle sigarenzondag is.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s