Whisky’s, shishas en naaldhakken

 

KOVAL: the surprise of the day
KOVAL: the surprise of the day

Laat ik de Intertabac 2015 in de Westfalenhallen in Dortmund als volgt samenvatten: 5 gigahallen gevuld met veel kortgerokte, hooggehakte, puberende serveersters, veel waterpijphandelaren, veel E-sigarettenstandjes, veel rookprullaria. Slechts 1 hal waar ruimte gemaakt is voor de sigarenhandel. Positief: mijn kennismaking met KOVAL bourbon uit Chicago en Mackmyra single malt whisky uit Zweden.

Product-passie

Het boekwerk dat de jonge, enthousiaste Sales & Marketing manager Michael Mattersberger van HAROMEX ( Haromex Development GmbH ) mij laat zien is zonder meer indrukwekkend. Het assortiment is groot en het verhaal enthousiast. Dat de oprichter luistert naar de Nederlandse naam John van Soest is voor mij nieuw. Ik ben geinteresseerd in de speciaal gebottelde Millstone Oloroso van Zuidam Distillers en de Koval serie uit Amerika. De jonge man aarzelt niet om mij een aantal drams in te schenken.

Millstone

De uit Baarle-Nassau afkomstige Millstone neemt een prominente plaats in op de HAROMEXschappen. Ik proef een jonge, moutige whisky van 6 jaar (2008) die door de Olorosolagering een mooie zachte, bloemige  smaak heeft meegekregen. De firma Zuidam heeft met deze Millstone Peated Oloroso Single Malt (46 % ABV) voor de John Aylesbury Gruppe uit Duitsland wederom een juweeltje afgeleverd. Dan volgt het Koval-verhaal: de met 100% millet (gierst) geproduceeerde single barrel is voor mijn Europese smaakpapillen een feestje: niet te zoet, geen agressieve alcohol, maar een zachte, toegankelijke bourbon.

Koval

Millet
Millet

De verkoper van dienst vertelt verder: de jonge oprichters (Robert en Sonat Birnecker) hebben de in 2008 opgerichte distilleerderij in Chicago vernoemd naar de bijnaam die Sonats grootvader had: Koval. Deze naam betekent in het Jiddisch smid of zwart schaap of wordt gegeven aan iemand die een uitzonderlijke prestatie levert. Zo pakte grootvader Birnecker op 17-jarige leeftijd zijn biezen en vertrok van Wenen naar Chicago. Roberts grootvader luisterde naar de achternaam Schmid. Enfin, zo maakt een en een nog steeds twee. De van 100% millet gemaakte bourbon whiskey is voor mij een noviteit. Onder de paraplu van granen staat gierst niet direct bovenaan. In mijn whisky/bourbon beeld is de volgorde: gerst, rogge, mais, spelt, tarwe en haver. Ik proef een zachte, ietwat zoetige, frisse bourbon. Aan het label moet ik wennen: het ziet er zakelijk en strak uit en over de kleurstelling ben ik nog niet uit. Toch zal het niet lang duren ….. deze Koval komt zeker in mijn whiskykast.

Een ‘IKEA-aanpak’ van Mackmyra

Dat passie over je product ook anders beleefd kan worden laat de bescheiden whisky-stand uit Zweden zien. Het is niet makkelijk om de jongen en het meisje achter de balie een verhaal te ontlokken. Ik gooi een balletje op om zo aan hun passieknoppen te kunnen draaien. ‘Wisten jullie dat deze prachtige Mackmyra Iskristall tot de Best European Single Malt whisky is gekroond dit jaar ?’ Verbazing en stilte. Geeft niet, nog een poging. ‘En dat deze Mackmyra Svensk Rök (geturfd en 46 % ABV) dit jaar ook in de prijzen gevallen ?’ Er valt wederom geen muntje bij ons stelletje. Ik geef het op nadat ik mijn stille Zweedse nog een dram van maar liefst 1 cl heb ontfutseld van de prachtige Moment serie. Zou dit de Zweedse IKEA-aanpak zijn ? In de winkel proeven en thuis verder aan de smaak sleutelen vanuit de handleiding  ?

Zweeds eiken

Zweeds Franse eiken combi
Zweeds Franse eiken combi

Jammer, want in een ooghoek zag ik inderdaad de Moment-serie van Mackmyra staan: een Limited Edition (49.8 % ABV) die behoorlijk geprijsd is maar zonder meer de moeite waard blijkt te zijn. Ik doe zuinig aan met mijn 1 cl. De Bärnsten single malt is heerlijk. Echt een oordeel vellen kan ik niet met deze hoeveelheid. Hij is gelagerd op een mix van Zweeds eiken en Franse Bordeaux-vaten lees ik in de manual.

Ik zou bijna vergeten zijn dat we op een tabaksbeurs zijn en ga onrustig op zoek naar een sigaar. Op dat moment komt echter mijn reddende engel door het middenpad op mij toegeschreden: hooggehakt, kortgerokt met op een dienblad een serie herkenbare Montecristo-tubes. Het sigarenmeisje ziet mijn behoefte en komt breedlachend op mij af. ‘Bitte, mein Herr ?’, zegt ze terwijl ze het dienblad voor mij houdt. Klasse, die Duitsers.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s