Gewoon IWF Den Haag 2015

Whisky Live Holland

Douglas Laing line-up
Douglas Laing line-up

Internationaal Whisky Festival Den Haag klinkt niet zo mooi als Whisky Live Holland, toch ?  Tuurlijk, we doen gewoon mee met Whisky Live Paris en andere Whisky Lives. Maar wat heeft een festival nodig om Live te mogen heten ? De grote distilleerderijen die acte de presence geven ? Zeg, de aanwezigheid van een master blender als Richard Paterson ? Of een cooperer die zijn skills aan het publiek toont ? Optredens van spraakmakers ?

Acte de presence

Vrienden uit de Elzas: AWA
Vrienden uit de Elzas: AWA

Misschien moeten we het maar gewoon op zijn Hollands doen en gewoon in onze bescheidenheid onze kracht zoeken. Daar zijn we tenslotte gewoon goed in. Maar wat, of beter wie, ik wel miste was Denis Hans van Authentic Whisky Alsace. Of die leuke Japanner die zijn Hibike of Yamazaki verkoopt met dat authentieke accent. Of een Michiel Kappen die zijn kersverse ‘trofee’  aan het Nederlandse publiek laat zien. Of een Jonas Ebensberger van de PUNI distilleerderij uit Noord-Italie die oktober jongstleden net zijn eerste single malt whisky heeft gebotteld. Kortom, ik miste iets; iets wat een festival Live maakt.

Nog meer whiskyflessen

Niet getreurd, het was een prima editie 2015 zeggen we dan. Wat hebben we geproefd en wie hebben we gezien ? Ik sprak een uiterst gelukkige Ronald Zwartepoorte (hoofdredacteur van Whisky Passion) die overenthousiast vertelde over zijn bemiddelingsrol bij de Kappen-Zagatti deal. Zijn  verhaal over die ‘bizarre’, maar o zo vriendelijke meneer Zagatti, die iedere fles op de tast weet te herkennen. En ook – tijdens die heidense inpakklus – bij iedere fles een verhaal had. Over het Nederlandse veiligheidsbedrijf dat alle 3113 flessen vanuit Italie op onnavolgbare wijze naar Sassenheim wist te brengen. Over de twee Zagatti-boeken die niet altijd kloppen. Over die 3000 andere flessen die achtergebleven zijn in Italie.

Need I say more ?

Bijzonder en spannend
Bijzonder en spannend

Ik proefde twee prachtige Ballantruans: een NAS (gemiddeld 6 jaar schat ik) en een 10 yo. Bij de Whisky Corner een 27 jaar oude Port Ellen voor 16 drams (de Brora voor 58 drams heb ik laten staan). Ik proefde ook sfeer. Een overenthousiaste Duitse Maltstock vrijwilliger die maar niet los wilde laten: ‘U komt toch volgend jaar ?’ Een aanstekelijk vriendelijke collega schrijver Hans Offringa die zijn nieuwste ‘Wat-je-als-whiskyliefhebber-moet-weten’ signeerde (in mijn gigantische treinomleiding van 3 uur richting Tilburg met veel plezier gelezen). Een gedreven Eugene van der Meer van de Usquebaugh Society die met motoraanhanger de kerk is binnengereden. Een nieuwe loot aan de tijdschriftenboom: Whisky & Spirits van Martine van Rijn. Overheerlijke worstenschijfjes uit de worstenstand. Een vriendengroep van zeven studenten die gretig de whisky- en sigarenwereld aan het verkennen is.  En, last but not least, een super pairing: een Cubaanse Vegueros mananitas met een Hedonism blended grain whisky van Compass Box. Need I say more ?