De whiskykeuze van de zaak: Sjef Hoevenaars

Portret

P1110674
Elke dag even ruiken …

Breedlachend komt Sjef Hoevenaars aangebeend door de lobby van De Rooi Pannen te Tilburg. The place to be voor VMBO- en MBO-studenten voor horeca en handel tot toerisme en vormgeving. De stek van Sjef Hoevenaars ligt al 17 jaar op de middelbare horeca opleiding. Hier is ook zijn whiskypassie geboren.

Niet te filmen

Sjef vertelt. Van  sous-chef bij Cas Spijkers in Oisterwijk tot chefkok in het nieuwe Sonesta Hotel op Aruba. Daarna de Holland-Amerika Lijn op, gevolgd door een avontuur op de trein van Amsterdam naar Basel. Uiteindelijk van het casino naar de betrekkelijke rust op De Rooi Pannen in Tilburg. ‘Hier in Tilburg ligt al jaren mijn werkplezier’ , zegt Sjef. Ik bekijk de video die Sjef heeft laten maken van de laatste whiskyproeverij die hij heeft gegeven op de horecaopleiding. ‘Niet te filmen’, hoor ik mezelf denken. De camera pent van links naar rechts over tafels vol whisky’s, whiskyvaten, geurenbox, smaakstoffen, whiskyposters, boeken en notitieblokjes. Alles uit zijn eigen gigantische verzameling. Zullen het zo’n 8 a 900 flessen zijn ? In het midden staat een trotse Sjef in Schotse kilt. Bijbehorende hapjes zijn door een collega verzorgd. Het is tot in de puntjes verzorgd. Horecastudenten assisteren Sjef netjes in het pak. Zo hoort het op De Rooi Pannen: wanneer in een werksituatie dragen alle studenten hun werkkleding.

Een whiskyvlek die uitloopt

De rondleiding voert ons langs de hotelkamers in het voormalige kloostergedeelte, de keukens, het restaurant, de leslokalen om te eindigen in de wijnkelder. Collega Pepijn vertelt over dit instructielokaal in wording. De wijnkelder is voor zowel gedistilleerd, wijn als bier en zal binnenkort dienen als proeflokaal.  Ik loop langs een prachtige kwispeldoor, een gigantische kurkenzetter, een originele eikenhouten pupitre, wijnen uit China, eigen wijnen (van eigen wijnranken) en cognacvaten. Kortom, alles wat de instructeurs op De Rooi Pannen kunnen gebruiken om aanschouwend onderwijs te geven.  Tussendoor vertelt Sjef over zijn whiskypassie die grote vormen heeft aangenomen. Geen naam in de whiskywereld of Sjef heeft zijn handtekening en/of foto. Van zijn favoriete Highland Park is er geen fles veilig geweest onder de 40 y.o. De meeste distilleerderijen hebben de vriendelijke, twee meter lange Brabander op het terrein gehad. ‘Ik wil een whiskyvlek zijn die uitloopt’ lacht de chefkok. Van zijn whiskygenootschap Uisge Tarbh is hij voorzitter, secretaris en enig lid. In die hoedanigheid heeft Sjef een prachtig boekwerk samengesteld voor eenieder die zich wil verdiepen in het product whisky. Achter zijn bureau staat een whiskybarrel met daarnaast een bijna lege fles Highland Park 25 y.o. ‘Omdat ik nu tijdelijk in de lappenmand zit, ruik ik hier elke dag even aan’.  We beloven contact te houden en ik kan niet wachten op het volgende whiskygala dat Sjef zal neerzetten.