Sigaren en Bokito’s bij de Whiskykoning

Master blender Ton Buenen demonstreert
Master blender Ton Buenen demonstreert

Ieder jaar in december wordt de bekende Bokito-proeverij bij Whiskyslijterij De Koning in ‘s-Hertogenbosch gehouden. Een vakjury buigt zich over de beste whisky’s uit de proeverijen van dat jaar. Zo ook vanavond. In het kader van het 50-jarig jubileum is er door eigenaar Rob Stevens een extra Bokito & sigaren tasting ingelast. Niemand minder dan sigarenmaker Ton Buenen (De Hertogh Sigaren uit Arendonk) kwam alle ins & outs vertellen van het sigarenvak.

Balvenie 12 yo  47.8 % ABV

Alvorens we de whiskyasbakken vullen schenkt Rob Stevens twee overheerlijke Balvenies in: de 12 en de 15 y.o.  De eerste is old-time favourite; een toegankelijke, zachte single barrel whisky die zich jaren heeft verborgen in first-fill bourbonvaten. De tweede kenmerkt zich door zijn sherrytonen.

De perfecte instapper
De perfecte instapper

De Islay sigaar van De Hertogh

Hoe wordt een De Hertogh sigaar geboren ? Ton Buenen vertelt over het lange zoekproces dat voorafgaat aan de werkelijke productie van een sigaar. Tabakken uit Java, Sumatra, en Brazilie worden bij elkaar gevoegd en per vier of vijf sigaren in twee blokken gezet. Dan wordt er gerookt, afgewogen, afgekeurd en vaak opnieuw geblend en wordt opnieuw begonnen met het vullen van de blokken. Wanneer na enkele weken een perfecte balans is gevonden tussen de smaak van de sigaar (in het geval van de Islay sigaar) en de reuk van de Islay whisky, wordt de sigaar gemaakt. Het favoriete Sumatra dekblad (ditmaal een Mexico-Sumatra dekblad) wordt gebruikt om het gekozen binnengoed met omblad te vervolmaken. Het proces laat zich helemaal vergelijken met het werk van een master whiskyblender.

'Zo ziet dat eruit, mevrouw'
‘Zo ziet dat eruit, mevrouw’

Een totaalervaring voor de zintuigen

De bekende Koninghapjes zijn dit keer gemaakt door oud-eigenaar Stan de Koning. Schalen vol met kleine culinaire hoogstandjes blijven vanavond passeren: brood met ansjovis tapenade, gestoomde zalm, vleesrolletje gevuld met roomkaas, soesjes gevuld met eendenleverpaté en amarena kers, gevulde ei, flinterdunne rouwe ham met gevulde olijf en zalm tartaar. Het blijft maar komen …..De Whiskykoning gaat zijn jubileumjaar uit met een BANG ! Alle 150 hapjes zijn met bijna 1 liter malt whisky bereid. Er wordt geluisterd, gepraat, gegeten, geproefd en gerookt…een totaalervaring voor de zintuigen.

Sigaren in een blok
Sigaren in een blok

Ordha 21 yo 47.4 % ABV

Deze Ordha is een van de 4900 flessen die door de Grant Family is gebotteld voor de Nederlandse markt. De avond wordt alleen maar mooier. Het is een avond van superlatieven, van het testen van de zintuigen en de smaakpapillen. Deze smaakbom laat ik samenvallen met de Islaysigaar….een perfecte pairing. Noch de sigaar, noch de whisky heeft de overhand. Terwijl Rob en Ton hun kennis uitwisselen, hoor ik toe en geniet.

Een juweel uit onbekende hoek
Een juweel uit onbekende hoek

Blended malt 1977 38 yo  45.4 % ABV

Dan volgt een verrassing. Rob vertelt dat hij door whiskykenner Eugene van der Meer (Usquebaugh Society) werd gewezen op deze bijzondere fles. Helemaal iets voor een geocasher om deze schat te vinden, denk ik. Een fles uit de stal van de Creative Whisky Company van David Stirk , die ergens onder een tafel vandaan kwam op Whisky Live Den Haag 2015 en niet als zodanig te proeven was op het festival. De whisky is in 1977 gedistilleerd en in 2015 gebotteld. Ik proef het resultaat van het 38 jaar lange blendingsproces in een sherry butt (Bas, op jouw gezondheid). Een parel uit een snoer van zes whisky’s. Wederom proef ik de koekjes van Verkade (Sticky Toffee Pudding, zegt Whisky Import Nederland). Aanschaffen voor de Kerst zou ik zeggen.

Een schoonheid van 38 jaar
Een schoonheid van 38 jaar

Lagavulin 12 Limited Edition 2015, 56.8% ABV

Lagavulin blijft altijd een toppertje met zijn rokerige,  medicinale karakter, maar deze twaalf jaar oude Limited Edition 2015 maakt vanavond geen indruk op me. Dat kan wel ens voorkomen wanneer je je moet meten met gelijken.

Daar is ie weer...
Daar is ie weer…

Longrow Red 52.9 % ABV

Springbank maakt al jaren wat ze lekker vindt en met deze Red op Pinot Noir vaten gelagerd hebben de makers hun oren wederom niet laten hangen naar het grote publiek. Ik twijfel nog even of ik hem voor een slordige 100 euro mee zal nemen. Ik zie al een Asyla van Compass Box in mijn tasje zitten en besluit te wachten.

Beauty in a bottle
Beauty in a bottle

Kavalan Solist 57.8 % ABV

Rob schenkt een extra dram uit for the road. Een prikkelende, een beetje teasing single malt uit Taiwan. Heerlijk…hoeveel kan een mens hebben op een avond ?

Wauw !
Wauw !
Een Buenen-Stevens combinatie
Een Buenen-Stevens combinatie