Handgemaakte sigaren en Schotse single malt whisky’s

Smaakvol Sumatrablad
Smaakvol Sumatrablad

Het gezelschap dat aanschuift in de rookruimte van The Irish Cottage in Oude Niedorp wordt getrakteerd op een driegangenmaaltijd, een whiskyproeverij en een sigarencollege. Niemand minder dan Ton Buenen van sigarenfabriek De Hertogh Sigaren uit het Belgische  Arendonk is uitgenodigd om de ins & outs van het sigarenmaken uit de doeken te doen.

Uitgepakt
Uitgepakt

De whisky line-up is geheel afgestemd op de Jura- en Islaysigaren van De Hertogh Sigaren. Kok Edward van Heezick heeft voor een passende 3-gangenmaaltijd gezorgd: een overheerlijke vissoep, een Livar-varkens karbonade en een luchtige ijstraktatie; de perfecte pairing bij de sigaren en whisky’s die ons vanavond te wachten staan.

Deer island

Het landschap van vanavond
Het landschap van vanavond

Terwijl Ton Buenen zijn sigaren uitstalt geeft gastheer Paul Moes een toelichting bij de eerste twee drams, een 10 en een 16 jaar oude Jura single malt whisky. Hij vertelt over de Diurachs, de 190 eilandbewoners van Jura, die alleen vanwege de doorstart van de whiskydistilleerderij in 1963 op hun eiland konden blijven wonen; over schrijver George Orwell die van 1946 tot zijn dood in 1950 in het noorden van Jura op zijn boerderij Barnhill heeft gewerkt aan zijn beroemde roman Nineteen Eighty-Four. Niet te vergeten de 6000 herten die het eiland al sinds mensenheugenis in bezit genomen hebben. Het waren de Noormannen die het huidige Jura al de naam dyr-a, ofwel deer island gaven.

Shortfillers
Het is zelfs voor roeivereniging ASOPOS uit Leiden even wennen
Het is zelfs voor roeivereniging ASOPOS uit Leiden even wennen

De helft van het gezelschap is niet gewend te roken, laat staan 4 of 5 sigaren op te steken; het wordt een avond waar de smaakpapillen op de proef gesteld zullen worden. Ton vertelt over zijn fabriek waar nog steeds de sigaren met de hand gemaakt worden, over de Nederlandse shortfillers, over de beroemde Cubaanse longfillers uit midden-Amerika (Havana sigaren) en hoe het vak van sigarenmaken over een aantal jaren grotendeels uit Europa zal verdwijnen.

Islay sigaar
Het Rokers-Genietschap uit Oude Niedorp
Het Rokers-Genietschap uit Oude Niedorp

Onze derde en vierde whisky is een geturfde Bowmore Black Rock (NAS) gevolgd door de onnavolgbare Ardbeg 10 y.o. , beide van het whisky-eiland Islay. Paul vertelt over het belang van de turf, het effect op de smaak en de sterkte en de doorwerking van de eikenhouten vaten. Daarna vervolgt Ton zijn college over de sigaar. De Islay sigaar komt als geroepen: het mooie Sumatra dekblad geeft een speciaal aroma aan de melange die Ton voor het binnengoed heeft bedacht.

De laatste sigarenmaker
Ton Buenen aan het werk
Ton Buenen aan het werk

We ronden de avond af met twee Highland whisky’s: de Dalmore 10 y.o. en de superieure Dalmore Cigar Malt. De oorsprong van het hertengewei op de flessen van, de zogenaamde Twelve Pointer Stag (het gewei van een hert) van Dalmore,  is een verhaal dat Paul als rasverteller niet kan laten liggen. Ton neemt het stokje over en geeft tijdens het proeven van deze gesherriede whisky’s een demonstratie sigarenmaken. Hij vertelt over het sorteren en blenden van de tabak, over de versnipperde tabak dat met een omblad in de sigarenblokken gaat (de zogenaamde bosjes) en over het handmatig draaien van elke afzonderlijke sigaar alvorens ze opnieuw in de blokken gaan en in de sigarenpers. Al pratende snijdt Ton met souplesse de nerf uit het tabaksblad, draait het bosje in het dekblad en lijmt met Arabische gom de roker dicht. De Hertog sigaren vallen bij iedereen in de smaak. De whisky’s die Paul voor deze avond heeft uitgezocht sluiten naadloos aan bij de Sumatra gedekte rokertjes.

Handwerk
Grote belangstelling
Grote belangstelling

Het 12-koppige gezelschap is na enkele uren redelijk doorrookt en volledig verzadigd. Ton nodigt de aanwezigen nog uit om een bezoekje te brengen aan een van de laatste stukken industrieel (sigaren)erfgoed in het centrum van het Belgische Arendonk, omdat zijn fabriek eind 2017 zal sluiten. Zondermeer een aderlating voor de sigarenindustrie en in het bijzonder voor de liefhebber van de handgemaakte shortfiller. ‘We zien nu hoeveel arbeid een handgemaakte sigaar met zich meebrengt’ voegt Paul toe. ‘En iedereen snapt’ , zegt Ton, ‘dat de lage-lonen landen straks de productie van dit handwerk zullen overnemen. Het metier van sigarenmaken zal daardoor in Europa langzaam uitsterven’. Met deze laatste gedachte in het hoofd en vele smaken rijker besluiten we de avond.  We hopen nog minstens 2 jaar vooruit te kunnen met de beauties van De Hertogh.