A Kingsbarns whistle tour

Golf and whisky

Kingsbarns Distillery
Kingsbarns Distillery

De hoogte van onze camper is ideaal voor het Engelse landschap. Van ver zien we de verbouwde boerderij daarom al liggen. We rijden langs de Noordzeekust naar het noorden richting St Andrews, the cradle of golf. Het gebied  wordt de East Neuk genoemd, gelegen in het graafschap Fife.  Het perceel maakte onderdeel uit van het grotere Cambo Estate. Het was de droom van Douglas Clement om in dit gebied een whiskydistilleerderij te realiseren. Tenslotte zijn zowel golf als whisky de grootste exportproducten van Schotland. Wemyss port folio

Bourbon barrels
Bourbon barrels

Gids John Hunter stelt zich voor als een retired local government bureaucrat die als part-time tour guide dienst doet. Hij verwacht binnen een half uur een groter gezelschap, maar is meer dan bereid om voor een whisky- en sigarenschrijver een whistle tour te doen. John vertelt niet zonder enige trots het verhaal van de Wemyss familie, over hun business port folio dat gevuld is met kolenmijnen, nieuwe vormen van energie, schapenboerderijen en bosbouw. Een consortium dat dit whiskyavontuur als een onderdeel van het portfolio ziet.  Ook doet hij alles uit de doeken  over het plan van Doug Clement om Kingsbarns Distillery op te richten, over de aankoop van de boerderij en over de verbouwing van de 18e eeuwse ruïne. De familie heeft 3 miljoen GBP geinvesteerd in het project. Niet helemaal onlogisch wanneer je weet dat de Wemyssjes al vanaf 2005 onafhankelijke bottelaars zijn en wel brood zagen in dit avontuur.

The first cask

The first cask March 2015
The first cask March 2015

We beginnen met het 18e eeuwse ‘doocot’ waar prominent in het midden het eerste whiskyvat zijn driejarige termijn uitligt. Momenteel wordt er ook gin geproduceerd voor Kingsbarns; nu nog in Londen. Er zijn plannen om de achterste schuur om te bouwen tot een gin-productiehal met een heuse gin still. Logisch, de schoorsteen moet ook roken. Naast het parkeerterrein in de buitenlucht liggen zo’n slordige 100 Heaven Hill ‘Kentucky’ bourbon barrels schouder aan schouder en twee rijen hoog van het zonnetje te genieten.

Full-sized

Kingsbarns
Kingsbarns

We krijgen de rushed version: barley, grist mill, 8000 litre mash tun, wort, wash backs, yeast en distiling. Twee stills: de wash– en de spirit still zijn gemaakt door Forsyths uit Rothes. Whiskygids John wil benadrukken dat ze een full-sized distilleerderij zijn, in tegenstelling tot de craft distilleerderijen die kleinere stills gebruiken. De vraag of Edradour inderdaad de kleinste distilleerderij van Schotland is, lacht John weg met de opmerking dat dit verhaal 30 jaar verteld wordt: ‘you be the judge of that’. Hij schat in dat ze op dezelfde schaal zitten: nu nog een productie van 140.000 liter en over een paar jaar op 600.00 liter.

Van barley to bottle

Alles in een oogopslag
Alles in een oogopslag

John vertelt over de eigen ‘artesian well‘ waar het water aan ontrokken wordt. Met name de productiehal is uitzonderlijk ingericht: van ‘barley tot bottle‘  in een oogopslag. Water en barley (gerst) komen via de voordeur binnen en de gebottelde whisky gaat er via de achterdeur uit; de stills en de vulmachine in dezelfde ruimte is uniek. De meerderheid van de eikenhouten vaten komt uit de eerdergenoemde Heaven Hil Bourbon Distillery; tot nu toe zijn  er daar 500 van gevuld; daarnaast nog 68 sherry butts en eenzelfde aantal port barriques.

Kingbarns whisky

Wemyss tasting room
Wemyss tasting room

In de sfeervol ingerichte tasting room laat John ons nippen van de new make spirit die gebotteld in de shop ligt. Ze zijn trots op deze eerste run. Hij is zo drinkbaar dat ze binnen korte tijd al uitverkocht waren. Ik proef een fruitige, ietwat moutige smaak en ruik lichte caramel en toffee. Dit belooft veel voor de toekomst (het zou zomaar een gin kunnen zijn…). De bedoeling is dat Kingsbarns een lichte Lowland whisky gaat worden uit de bourbon vaten. De whisky uit de sherryvaten gaat wellicht gebruikt worden voor blending of wordt op een later tijdstip als een Limited Editon verkocht. Op de schappen heeft de gefortuneerde bottelaar zijn bekendste bottelingen uitgestald: Spice King, The Hive en Velvet Fig. Aangezien de zwaan het embleem is is van de Wemyss familie, treffen we deze niet alleen fijntjes aan op de afsluiting van de flessen, maar ook groots boven de open haard. Op een tekening aan de muur wijst John het Wemyss  familiekasteel aan dat niet ver van hier ten zuiden van Kingsbarns aan de kust ligt.

Distillery manager Peter Holroyd

John wil nog even genoemd hebben dat de distillery manager Peter Holroyd pas in de twintig is en vers van de Universiteit van Edinburgh komt.  Nadat hij van Heriot Watt was afgestudeerd in ‘brewing and distilling‘ is hij in het brouwersvak terechtgekomen en niet veel later bij Kingsbarns.  Misschien om mij gerust te stellen vult John nog aan dat niemand minder dan Dr Jim Swan, master distiller, regelmatig over de schouders van iedereen meekijkt.

Goed , we bedanken John Hunter hartelijk voor zijn gastvrijheid en verlaten Kingsbarns.

1 thought on “A Kingsbarns whistle tour

Comments are closed.