Whisky te Water 15 mei 2016

Puur genot

Water labels 2016
Water labels 2016

Waterlabels van een zestal whisky’s en hun verhalen staan centraal in Whisky te Water 2016. Onze afvaartplaats is de Havendijk te Tilburg. Schipper John Lahey, kenner van de museumhaven en haar flora en fauna kijkt goedkeurend wanneer op het midden van zijn vlet, tussen de gevulde whiskyglazen, kunstenares en smaakmaker Sabrina van Bemmelen haar druiven, aardbeien, blauwe bessen, bosvruchtenjam met munt, mosterd, walnoten en pure chocolade drapeert. Puur genot.

De culinaire aankleding gaat door. In enkele vierkante glazen heeft Sabrina partjes Manchego (een milde Spaanse kaas), Old Amsterdam en Parmazaanse kaas zorgvuldig gerangschikt. Vandaag zijn de hapjes tussen de whisky’s net zo belangrijk als de drams zelf. Pairing zoals pairing van hapjes en whisky moet zijn: bijzonder, maar complementair.

Triple pairing: food , whisky & stories

Triple pairing
Triple pairing

De fruitige smaken sluiten perfect aan bij de smaken van de eerste twee whisky’s: de Wild Geese Untamed (43 % ABV)  en de Old Pulteney (46% ABV) Duncansby Head (Light House serie). Daarnaast wordt het bijbehorende verhaal verteld van de strijd van de katholieken in het 17e eeuwse Ierland tegen invader William of Orange. De katholieken trekken aan het kortste eind wanneer hun leider Sarsfield zijn handtekening zet onder The Treaty of Limerick in 1691. De 20.000 mannen, vrouwen en kinderen zullen wegtrekken uit Ierland en de geschiedenis ingaan als The Wild Geese. Ziehier: food, whisky and stories, een triple pairing.

Drooglegging in Wick

Het mooiste landschap voor mij, Twaalf proevers op een rij
Het mooiste landschap voor mij, twaalf proevers op een rij

De tweede whisky is niet minder dramatisch, ofschoon zijn lichte smaak anders doet vermoeden: De Old Pulteney op bourbon en sherry casks. Een heerlijk frisse whisky die het droevige verhaal vertelt van het vissersdorpje Wick dat geteisterd werd door de Temperance Movement. Toen deze meute van geheelonthouders haar desastreuze werk in de US had gedaan (de Drooglegging van 1920 tot 1933) besloot men over te steken naar Europa om daar de plaatselijke vissersgemeenschap van het Noord-Schotse Wick met de grond gelijk te maken. In de parish of Wick werd de Temperance Act van 1931 aangenomen en men kon de zaak sluiten. Non-alcohol maakt meer kapot dan je lief is….  

A real McCoy

Culinaire hoogstandjes
Gerookte zalm met forelmousse…

‘Vernuft doet leven’ moet Captain Bill McCoy gedacht hebben toen hij de klasse whisky uit Schotland via zijn Rum Row de US invoerde. Bill wilde enkel het beste en alle goede whisky kreeg van toen af aan de bijnaam: the real McCoy. We praten, ruiken, proeven en drinken de Cutty Sark Prohibition. In 2013 gebotteld, 80 jaar na het laatste jaar van de Drooglegging in Amerika. Sabrina presenteer haar zalm met gerookte zalm met forelmousse. Het thema van vandaag (water) loopt ons door de mond en mijn smaakpapillen draaien overuren.

Te korte rokjes

Scene uit Tam O' Shanter (Robert Burns)
Scene uit Tam O’ Shanter (Robert Burns)

Onze twaalf proevers worden niet alleen culinair verwend, ook de verhalen komen van twee kanten binnen: van schipper John aan het roer en de gastheer en uw schrijver op de boeg. Niemand minder dan de Schotse dichter Robert Burns is naamgever van deze gerookte blend met zijn heerlijk bite. Onder de boegspriet van de in 2007 gerestaureerde Cutty Sark theeklipper herkennen we een van de heksen uit zijn gedicht Tam O’Shanter. Iedereen zal het te korte rokje (in Gaelic cutty sark) herkennen van een de feestvierende heksen in Alloway , Argyll, Schotland. We proeven en ruiken verder met de Talisker Skye, de Jura Turas Mara met haar ‘clearance’ verhaal en de Ardbeg Corryvreckan en het ‘bejaarden-maagden-haar’. Wordt vervolgd.

Whisky nazorg

Op 19 juni a.s. zal de 2e ‘Whisky te Water 2016’ afvaren vanaf de Havendijk en zullen de verhalen, de whisky’s en de vele overheerlijke hapjes weer rondgaan. Mocht u dit evenement gemist hebben dan is enige nazorg wel op z’n plaats: boek uw eigen whiskyvaart.

IMG_3665