Whisky om te voelen

Het wordt een mooie dag !
Het wordt een mooie dag !

Whisky te Water op Vaderdag 2016. Nog één keer de waterlabels; dit keer met enkele andere expressies. De blijvertjes zijn dit keer de  Cutty Sark Prohibition, een jubileumuitgave die het einde van de Amerikaanse Drooglegging uit 1933 herdenkt.

Ardbeg Corryvreckan (foto internet)
Ardbeg Corryvreckan (foto internet)

Daarnaast de Ardbeg Corryvreckan met haar prachtige Legend of Corryvreckan. Over The Lord of the Isles die vele vrijers aan zijn deur krijgt die zijn dochter willen schaken. Mijn vaders zijn vooral geinteresseerd in het maagdenhaar van de maidens of spotless fame waar de  Noorse prins Breacan zijn boot mee moest verankeren in de Corryvreckan whirlpool om mee te dingen naar de hand van de mooie prinses.  Vooruit dan maar, ik laat  een voorbeeldje rondgaan om even te voelen.

Jura Turas Mara (Foto The Whisky Exchange)
Jura Turas Mara (Foto The Whisky Exchange)

En dan de Juras Turas Mara – Schots Gaelic voor ‘de lange reis’ – , de expressie die het  tragische verhaal vertelt van de vele Jurachs die in de  18e en 19e eeuw hun heil moesten zoeken overzee. Als eerbetoon aan deze helden is deze whisky gelagerd in een viertal vaten uit een viertal windstreken: bourbon vaten, sherry butts, Franse eikenhouten barriques and port pipes.

Triple paring in de Piushaven

Kijkt u even mee ?
Kijkt u even mee ?

Het verhaal, de whisky’s en de hapjes: genieten in drievoud. Smaakmaker Sabrina heeft weer uitgepakt om onze smaakpapillen tot drie maal toe te verrassen: gerookte zalm met forelmousse, sinaasappelcarpaccio met  knoflook en olie en Sheperd’s Pie met cacao en walnoten. We doen onze ogen dicht en komen even los van het water: goddelijke smaken..say no more ! Onze schipper Bernadette Laheij (Tilburg te water) is behalve een voortreffelijk schipper ook een kenner van de Tilburgse museumhaven. Foto’s van de oude Piushaven en de vele details van de museumschepen sluiten naadloos aan bij de verhalen die horen bij de zes waterlabels.

Water en whisky, water of life, acqua vite, het blijft een magische combinatie.