George Orwell’s whirlpool

De schrijver aan het werk
De schrijver aan het werk

Corryvreckan Whirlpool

We schrijven augustus 1947 wanneer een groep vrienden – waaronder de Engelse schrijver Eric Blair (aka George Orwell ) – slachtoffer wordt van het koude water van de beruchte Corryvreckan Whirlpool. Het gezelschap dacht even een boottochtje te kunnen maken langs de kust ten noorden van Jura. De toen al zieke George Orwell – een kettingroker en TB patient – hoestte zich de longen uit zijn lijf. ‘It was bloody freezing cold’, herinnert zijn zoon Richard zich jaren later. Eric Blair had zich in 1947 –  tot aan zijn dood in 1950 – afgezonderd op Barnhill Farm, gelegen in het noordelijkste puntje van Jura. Het boerenhuisje was bezit van zijn hoofdredacteur David Astor, die vond dat zijn werknemer zich het beste maar kon afzonderen om zijn dystopische roman 1984 af te schrijven. De persoonlijke whirlpool waar Blair zich op dat moment in bevond had vele paralellen met de turbulente fishing hike die ze die dag maar net tot een goed einde wisten te brengen.

Stel dat…..

Tied to the bed ....the seabed
Tied to the bed ….the seabed

Stel dat het water-uitje in 1947 dezelfde wending had genomen als de fatale poging van de Viking Prince Breacan, die de uitdaging van de Lord of the Isles had aangenomen om drie nachten te overleven op deze zelfde poel van verderf, teneinde zijn dochter te mogen trouwen. Breacan is nooit meer teruggevonden en zijn pogingen om zijn Vikingbootje te verankeren met o.a. een gevlochten touw van ‘maidens of spotless fame’ (maagdenhaar) liep op niets uit. Het verhaal dat de godess of romance hem tot op de dag van vandaag gevangen houdt ergens diep in de Corryvreckan Whirlpool hangt nog steeds boven het water.

Stel dat…., dan waren we nu verstoken gebleven van het mooiste en beklemmendste verhaal uit de 20e eeuw: 1984. Een gedachte die automatisch naar boven kwam toen ik vanochtend wakker werd op de geboortedag van een groot schrijver.