Whisky on the rocks

Whisky on the rocks
Say no more … (foto internet)

De commentaren buitelen over elkaar heen. Er kan er nog wel eentje bij. Mijn zoon stuurt mij in alle vroegte een prima analyse door van Titia Ketelaar in de NRC van dit weekend met de kop ‘Wie verenigt dit land na de klap ? ‘ Ook De Volkskrant kwam zaterdagochtend met een goede sociaal-politieke analyse van de hand van Patrick van IJzendoorn ‘De stille wraak van de kleine Brit’. De algemene stemming is er een van teleurstelling en woede: zo ver had het nooit mogen komen.

Whisky als wig ?

Op 9 mei 2016 kwam er vanuit de burelen van de regering nog een waarschuwing in de vorm van een persbericht: ‘Leaving the EU could put scotch whisky exports on the rocks’, waarin Liz Truss, staatssecretaris van landbouw, whisky en milieu, aanschuift bij een kringgesprek in de Glenkinchie Distillery en waarschuwt voor de gigantische gevolgen van een Brexit. Ik ga de woorden van Elizabeth vandaag kracht bijzetten en reis daarom vanmiddag af naar Noord-Holland alwaar ik de Schotse economie ga steunen en zal toasten op een spoedig en zinvol referendum over de uittreding uit het VK. De Schotse whiskyindustrie is met haar 4 miljard pond aan export en zo’n slordige 40.000 werknemers niet alleen de grootse bijdrager aan de economie van het VK maar ook een belangrijke banenmachine. Loskomen uit het VK en aansluiten bij Europa zou nu een verstandig besluit kunnen zijn.

Boevenclub

Cameron dacht politiek garen te kunnen spinnen met het referendum. Hij heeft verkeerd gegokt en hiermee zichzelf en vooral de huidige generatie in de voet geschoten en lam gelegd. Partijgenoot en draaikont Johnson dacht mee te kunnen liften met de tegenstanders om zo zijn eigen hachje als toekomstig  partijleider van een boevenclub veilig te kunnen stellen en daarmee het PM-schap. Hij heeft hiermee een belangrijke Europese handelspartner buitenspel gezet met alle gevolgen van dien. Historicus Van der Dunk (87) noemde de uittreding gisteren in De Volkskrant een ‘blessing in disguise’. Zo van, ‘laat dit een waarschuwing voor Europa zijn’. Anderen hadden het over een ‘wake-up call’ .

Drunken driving

Allemaal leuk gezegd, maar ze hebben na teveel borrels (whisky ?) de auto met daarin de motor van de Britse economie niet even als waarschuwing langs de vangrail laten schuren. Nee, ze hebben hem ‘head on’ in een Europese eik geboord.