De 50e whisky tasting van The Peated Dram

The Peated Dram
The Peated Dram

We zijn erg benieuwd naar de  line-up van de jubileum proeverij die cafe-restaurant-uitbater, whiskyliefhebber, levensgenieter en muzikant Paul Moes heeft samengesteld bij zijn 50e whisky tasting in The Irish Cottage in Oude Niedorp. Het wordt blindproeven vandaag en dus kijken zes gevulde glazen mij uitdagend aan.

The Peated Dram

Sfeervol ingedekt
Sfeervol ingedekt

Vandaag is het de tweede jubileum proeverij en zo’n 40 liefhebbers zijn aangeschoven in de lounge waar een prachtige whiskykast met zo’n 400 Scotch whisky’s als decor dient. Het was op 25 mei 2008 dat de eerste proeverij in The Irish Cottage werd georganiseerd en de naam The Peated Dram werd gekozen voor deze activiteit. ‘Sinsdien zijn de prijzen skyhigh gegaan’, vertelt Paul aan zijn gehoor. ‘Toen schonken we bij een proeverij van 25 euro gerust een Ardbeg Renaissance, dat is nu voor die prijs ondenkbaar’. Op de eerste proeverij 25 mei 2008 schonk Paul een Bunnahabhain 12, Coal Ila 18, Bowmore Cask Strength no age, Bruichladdich 3D3, Ardbeg 16 en een Laphroaig 10. ‘We hadden nergens verstand van, maar zijn gewoon begonnen omdat het zo ontzettend leuk was’.

Blind proeven

De tafels zijn ingedekt met 240 drams en de geur van whisky zorgt voor de perfecte ambiance. Paul heeft voor deze 50e proeverij voor 1 blend, 4 Speysiders en 1 Island whisky gekozen. ‘Daarbij komen er twee van dezelfde distillery’, zegt de whiskyquizmaster. Van de eerste tot en met de zesde dram geeft Paul telkens wat meer informatie vrij over de whisky om de gasten tegemoet te komen. Uiteindelijk blijken er twee mensen in het gezelschap te zijn die vijf van de zes whisky’s weten te benoemen. Alle whisky’s zijn 25 jaar oud en mijn Macallan notering wordt door mijn buurman al direct als onmogelijk aangeduid: ‘Zo’n fles kost toch tussen de 700 a 900 euro, die zal er vast niet bijzitten. Maak er maar een Glenfarclas van’. Hij had achteraf gelijk.  Ik eindig mijn whiskytoets met een score van 2,5 punt van de 6. Ik behaal mijn punten voor de Benriach Authenticus 25 yo op 5 , de Coal Ila 25 yo op 6 en een van de andere vier moest ook een Benriach zijn…. Dat wordt weer oefenen volgend weekend.

Triple pairing: food, music & whisky

Black pudding & coquille
Black pudding & coquille

Tussendoor serveert de keuken een bijpassend gerechtje na elke tweede whisky. We krijgen eerst een stukje Black Pudding (van Clonakilty) met coquille, afgemaakt met een theelepeltje appelsaus met whisky. Geen dikke bloedworst, maar heerlijk luchtig met een graantje in de pudding. Dit maakt hem luchtig en perfect passend bij de oudere whisky’s. Daarna worden we getrakteerd op een overheerlijke Queen Peas Soup met een lichte creme. Na de zesde dram serveert de keuken ons een crouton met zalm.

Een muzikale noot...
Een muzikale noot…

Alsof dit nog niet genoeg is voor de zintuigen brengt onze gastheer samen met vriend Fons enkele liederen ten gehore. De Bonnie Banks o’ Loch Lomond, Molly Malone , Diamantina Drover, The Wild Rover en Tak a Dram before ye go worden uit volle borst meegezongen. De stemming zit er goed in en Paul’s groepsmanagementkwaliteiten worden aardig op de proef gesteld.

Line-up

Een jubileum line-up
Een jubileum line-up

Triomfantelijk worden de verschillende whisky’s van links naar rechts voorgesteld aan het publiek: Grants 25 yo 40% abv, Knockando 25 yo 43% abv, Glenfarclas 25 yo 43% abv, Benriach 25 yo 50% abv cask strength, Benriach Authenticus 25 yo 46% abv en Coal Ila 25 yo 43% abv. Een flink aantal liefhebbers verdringen zich voor het podium om het zestal op de  foto te zetten. Of deze zes kanjers er bij het volgende jubileum nog bij zullen zijn is maar zeer de vraag…..