Doncurado-to-go

Spaans Tilburg

Doncurado to go
Doncurado to go

De vriendelijke sous-chef van de Spaanse uitspanning Doncurado aan de Piushaven in Tilburg vertelt honderduit over het verschil tussen de Serranoham, de Cebo-  en de Bellotaham. ‘Heb je de Serrano geproefd, dan word je verrast door de ham die 24 tot 36 maanden gedroogd is’.

We krijgen een voorproefje, hij heeft gelijk. ‘Het zwarte Iberische varken krijgt eikeltjes te eten, dat proef je’, zegt eigenaar Onno, net terug van een verblijf in Spanje. Mij staat een bezoek aan Ibericus in Den Haag nog helder op de smaakpapillen,  het ham-mekka van Europa, een restaurant met enkel poothammen van het pata negra varken.

Boca

Precies goed ...
Precies goed …

Enfin, het zijn Iberische temperaturen vandaag in Tilburg en onze bijna-chef raadt ons een witte wijn aan, een Boca Verdejo. Daarmee is hij precies op tijd na ons inspannende fietstochtje. De witte Spaanse is prima op temperatuur, heerlijk fruitig en droog. We zijn verkocht en nemen van alles een onsje en een flesje mee….thuis nagenieten.

Aromatisch

Padron 1926 series no 9
Padron 1926 series no 9

Ik had vandaag al een Padron 1926 series No. 9 klaargelegd om bij mijn favoriete rode Estola Reserva op te steken. Samen met onze Doncuradoham/meloen (Sapo) voorgerecht en een sappig Zeeuws lamsrack wordt ons avondmaal een hoogtepunt. Wat kan pairing toch mooi zijn en zijn toevalligheden belangrijk. Mijn Cubaan is soepel,  perfect van trek en staat bij mij bekend als een longfiller die aromatisch en kruidig is.

Bellotaham
Bellotaham

Toch maar terug naar de ham. Ik heb voor morgen een tafeltje gereserveerd bij  Doncurado aan de Piushaven met uitzicht op een openluchtconcert. Dat wordt weer genieten…..