Whisky proeven is een feestje

Net effe iets anders...
Net effe iets anders…

Niets is aan het toeval overgelaten bij mijn gastheer Bart in hartje Tilburg. Kinderen en echtgenoot zijn even van huis, de BBQ staat klaar en in de tuin is onder een luifel een heuse proefopstelling klaargezet. Ik verwacht 7 proevers die gewoon een leuke middag willen hebben en een niet te uitgebreid verhaal. “Sigaren doen we zelf wel”, zegt organisator Guus. “En niet de whisky’s die ik al heb staan”. In zijn gezellige ‘eten-drinken-slapen-doen’ herberg aan de Spoorlaan in Tilburg, heeft onze organisator – naast de heerlijke Scapa 16 yo – een handjevol whisky’s staan: Glenfiddich, Jack Daniels, etc. Enfin, ik ga dus op zoek naar iets speciaals…….niet te gek en niet te duur.
In de ‘whiskywinkel van sinkel’ van Rob Stevens op het Hinthamereind in ‘s-Hertogenbosch laat ik mijn oog vallen op een zestal mooie flessen. Dit wordt de line-up: Auchentoshan American Oak, Dalmore Valour, The Glenturret Triple Wood, The Balvenie 14 yo Caribbean Rum Cask, The Arran Malt Sauternes Cask en als hekkensluiter de Finlaggan Sherry finished.

Allemaal in de whiskystand
Allemaal in de whiskystand

De vriendengroep is snel compleet en na een korte introductie zitten we helemaal met onze neuzen in de tulpglazen. Als toetje schenk ik nog een Black Bottle, een blended whisky die veel moois van Islay in zich heeft. De hapjes op de plank in het midden van onze whiskytafel gaan er vlot in. Hier en daar brengt een glas water uitkomst en na de vierde dram wordt er zowaar een Romeo Y Julieta opgestoken: de ultieme pairing is gevonden. De winnaar van vandaag is met kop en schouders The Balvenie Caribbean Rum Cask gevolgd op een fles afstand door The Glenturret Triple Wood. Na 2,5 uur is het de beurt aan de BBQ en neem ik afscheid van een voldane vriendengroep.