Home van de Islaysigaar

 

Sigarenmaker en -ontwerper Ton Buenen: ‘Het maken van de Islay sigaar was knutselen met verschillende soorten tabak. Het binnengoed moest goed zijn. Ik ben geen whiskydrinker, maar je fantaseert wel wat zou smaken bij een whisky. Samen met Gerard de Graaff heb ik deze roker gecomponeerd. Zo is op een eerder moment ook de Jura sigaar ontstaan. Het Sumatra dekblad is bij beide sigaren een perfecte keus geweest’.

img-20161017-wa0018
Ton Buenen demonstreert de bosjesmachine

Serious business vandaag….we zijn op  weg naar een van de laatste kleinere sigarenfabrieken net over de grens bij Reusel (Brabant), De Hertogh Sigaren in Arendonk.  Eind 2017 zal het doek vallen voor dit sigarenwalhalla en zal de sloophamer zijn werk doen. Een van de laatste whiskytastings in deze museumfabriek, dat is zeker. Nu het nog kan, krijgen we al rokend een rondleiding door de museumfabriek, daarna genieten de geinteresseerden van een passende whiskyproeverij. Of eigenaar Ton Buenen er helemaal mee kan stoppen is nog de vraag, maar dat het voormalige gebouw van Rubens Sigaren tegen de grond zal gaan is zeker.

Sigarenhistorie

arendonk-1
‘ En dit wordt er afgesneden…’

De sigarenverhalen worden door Ton met veel kwinkslagen opgelepeld: over zijn entree op de Tabaksbeurs in Bremen zo’n 30 jaar geleden, over de teloorgang van de Indonesische tabaksteelt, over de negatieve invloed van cederhout op Braziltabak, over waarom tabaksstelen zo in trek zijn bij duiventelers, over de laatste Europese regelgeving op de tabaksdozen, over de meisjes in petticoat die het inpakwerk deden, over hoe de shortfiller in Cuba voor het eerst dankzij de Hollanders met picadura werd geproduceerd….en nog veel en veel meer. Maar ook worden de vele machines geaaid, aangezet, uitgezet, geopend en al werkend gedemonstreerd. Vooral de bosjesmachine laat het ontstaan van de sigaar in zijn volle glorie zien.

En dan is er whisky ….

img-20161017-wa0007
Een perfecte pairing

Terwijl mijn gezelschap door de fabriek wordt rondgeleid door eigenaar en rasverteller Ton zet ik in de voorkamer, cq kantoor, cq opslag en werkruimte voor elke roker 4 tulpglazen klaar . Vandaag is het de eer aan de Springbank 10 yo (een heerlijke instapper voor de onervaren whiskyproevers), de Dalmore Cigar Malt, de Jura Turas Mara en tenslotte een nieuweling: de PUNI ALba. De laatste PUNI heb ik meegenomen omdat we deze middag ook een aantal wijnliefhebbers hebben die zeker de op Marsala vaten gelagerde spirit uit Glurns (Zuid-Tirol) zullen waarderen.

arendonk-4
Tada !! De Islaysigaar