Whisky op een spits

img_20161113_162538
Een binnenvaart line-up

Een koloniaal proeflokaal

Het roefje van de Minos is 4 bij 3 meter en is net in staat om 10 whiskyliefhebbers onder te brengen. Het interieur van dit binnenvaartschip in de Piushaven te Tilburg is bijna 80 jaar geleden ingericht met Kongolees mahoniehout, enkele soorten Belgisch marmer en schitterend facetglas. De diverse kastjes, de lambrisering en de haard glimmen dat het een lieve lust is. Volgens de Griekse mythologie was Minos de zoon van Zeus en vrouwe Europa. Een meer passende rondreis door dit gelijknamige werelddeel kunnen we niet maken met de line-up van vandaag.

Een doopwhisky

De laatste glazen worden gevuld

In de sfeervolle woonkamer van de in België gebouwde spits van 38,85 x 5,10 hebben eigenaren Agnes en Pieter een lange houten tafel neergezet met 10 stoeltjes. Op de tafel staan 60 glazen, 2 flessen water, schalen met passende hapjes en 6 ongeduldige flessen whisky. We trappen af met een lichtfruitige Belgian Owl van 3 jaar oud: een verrassend onderdeurtje van 50 cl. De maker Etienne Bouillion en partners zijn vakkundig en biologisch te werk gegaan. Met name het alcoholpercentage van 46 %  ABV wordt knap gecamoufleerd. Deze Belgische whisky instapper wordt verrassend goed ontvangen in het gezelschap.

Franse whisky

armorik-classic
Een bijschrift invoeren

De Minos is gebouwd in 1938 in de provincie Henegouwen tegen de Franse grens op de scheepswerf van de gebroeders Jules & Francois Plaquet in Peronnes-lez-Antoing. De niet onbemiddelde eigenaar voer met name in Frankrijk door de vele in de 19e eeuw aangepaste Freycinetsluizen. Hier leek mij een Armorik (Whisky Breton) Classic uit de Bretonse Warenghem Distilleerderij wel op zijn plaats….geografisch een beetje uit de gooi maar wel Frans en kwalitatief van een redelijk hoog niveau. Het blijkt de verrassing van de middag te zijn voor velen. Deze Bretonse whisky heeft met haar 46% ABV wel een tikkeltje scherpte.

Italiaanse poëzie

PUNI Alba
PUNI Alba

In tegenstelling tot de eigenaar dacht ik wat Italiaans marmer in de zijwanden verwerkt te zien. Dit roept onmiddelijk om de enige triple malt whisky van Italiaanse makelij, de PUNI Alba: gedistilleerd in de mooiste distilleerderij ter wereld, gerijpt in Marsala wijnvaten en gelagerd in de bunkers die rond Glurenza (Zuid-Tirol) her en der verspreid liggen als herinneringen aan de Duits-Italiaanse verdedigingslinie uit W.O.-2.

Dimple in een doosje

dimple-15-yo
Dimple 15 yo in een kitschdoosje

Zo maar uit het niets stapt een blend whisky in een toepasselijk mahoniehouten kistje ons verhaal binnen. Een en ander past wel bij het interieur. De Dimple 15 y.o. (old style) is geen hoogstandje tussen deze single malts, maar markeert wel een overgang naar mijn twee laatste roggewhisky’s.

Proeven maar...
De Armorik besproken…

KOVAL

koval
Een rogge whiskey uit Chicago

Achter deze KOVAL Single Barrel Rye uit Chicago zit een Europees verhaal. Robert Birnecker en Sonat Hart hebben hun roots aan deze kant van de oceaan liggen. Beide academici hebben in Europa gestudeerd en zijn daarna in Sonat’s hometown Chicago hun distilleerderij begonnen. Robert’s grootvader was distillateur in Oostenrijk en dat gaat in je haar- en bloedvaten zitten. We proeven de fijne, zoetige smaak van de rogge en krijgen een zachte afdronk toe.

Een driewerf hoera

millstone-menage-a-trois
33% gemoute gerst, 33% mais en 33% rogge

Baarle-Nassau is voor Brabanders thuis. Daarom dit snoepje, een Millstone Ménage-a-Trois. Een 3-granen whisky uit de distilleerderij van Zuidam. Om ons verhaal vanuit België rond te maken is deze Brabo een perfecte hekkensluiter van een proeverij op een aparte locatie.

Ik dank Pieter en Agnes voor het openstellen van hun Minos.

overzicht-fred-2
Kapitein Pieter vertelt ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s