Sigaren, whisky en meer…..

Verschenen in De Kiln (Usquebaugh Society Magazine) nr 4, jaargang 26, februari 2017

heerenleed-2016
tableau vivant

 

Achttien breedlachende mannen in jacquet begroeten elkaar hartelijk met in de linkerhand een glas champagne en in de rechter een sigaar uit de humidor van De Hertogh Sigaren. Her en der staan op de goed gedekte tafel de meegebrachte sigarenkistjes en reishumidors. Ik ben op het jaarlijkse kerstdiner Rooken en Kooken van mijn Tilburgsch Sigaren Genootschap Heerenleed te Arendonk in België.

oban-de-15-yo
Oban DE single malt 2015 double matured

 

Oban

Mijn plastic tasje leeg ik op tafel: 10 van mijn favoriete Vegueros Mañanitas sigaren (9.9 cm, Ø 46), 1 fles Oban D.E. 2015 double matured 15 y.o. (Montilla Fino sherry cask wood finish), mijn sigarenknipper en mijn burner. Het wordt genieten vanavond, eenmaal per jaar gaat het Genootschap culinair los, wordt er teruggekeken op het jaar en worden de nieuwe activiteiten voor het komende seizoen bekend gemaakt.

Afscheid

De sigarenfabriek van eigenaar Ton Buenen – het vaste honk voor het Genootschap – zal binnenkort niet meer bestaan. De museumfabriek is tot op de dag van vandaag nog volop in gebruik, maar wordt ontmanteld en zal plaats moeten maken voor nieuwbouw. Veel oude machines zijn de afgelopen maanden al richting Midden-Amerika getransporteerd, omdat daar nog vraag is naar bosjesmachines.

Elzas

het-diner
Het voorgerecht

We zetten ons aan tafel voor een lange avond. Omdat het Genootschap tijdens haar laatste reis in 2016 door de Elzas is getrokken, heeft chef ‘hobby’ kok Jos hier zijn inspiratie vandaan gehaald. De Elzasser witte wijn, een Riesling, is licht, droog en niet te zoet. Bij de eerste  amuse van Hausmacher schenk ik iedereen een dram Oban in. Wat wordt hierbij gerookt, is de vraag. Mijn advies: elke pairing is persoonlijk: met een lichte sigaar zal de Oban double matured domineren; bij een full bodied longfiller kan hij absoluut een aanvulling zijn.

 

Breedrokers

whisky-en-sigaren
Tsja, wat rook ik bij mijn Oban ?

Mijn overbuurman Rob, tevens secretaris van ons Genootschap, vindt dat hij de brand moet steken in zijn Brun del Re Gold Collection uit Costa Rica: ‘Een niet zo scherpe sigaar die prima gedijt bij de Oban single malt’, zegt Rob. Doorpakken, denk ik, nu we nog helder zijn en er nog zicht is in het zaaltje. Ik kijk in Rob’s humidor en zie enkele flinke sigaren klaar liggen om in rook op te gaan. ‘Wat gaat het verder worden vanavond, Rob ?’ ‘Bij de rode wijn zal het een Olifant Brasil Baha Corona worden en bij de cognac een zeer speciale Padron 1964 maduro’. Oef, deze laatste is zelden te overtreffen, een zwaargewicht. De verschillen in rokers worden vanavond duidelijk: de breedrokers en de eenkennigen. Onder deze laatsten reken ik mijzelf.

 

Vuelta Abajo

in-de-sigarenkluis
Snoepen in de sigarenkluis

Al enkele jaren is mijn huissigaar de Vegueros, een Cubaanse longfiller. Hij wordt gemaakt op een plek, de Vuelta Abajo in Pinar del Rio, waar de beste tabak van de wereld groeit. Deze Mañanitas is zo lekker omdat hij een ietwat zoetige start heeft maar dan al snel in het tweede deel volledig tot volle kracht komt (melange: medium tot full). De pairing met de Oban DE Sherry Cask Wood 15 y.o. is een feest: deze lichtgeturfde feestfles van de Schotse westkust bereikt met zijn sherry finish precies wat deze sigaar nodig heeft, een vleugje zoetigheid en een bite in de afdronk.

Mexicaanse chocolade

Archief TSG Heerenleed
Archief TSG Heerenleed

Voorzitter Ruud neemt het woord en weet op eloquente wijze het wel en wee van het Genootschap in 2016 te schetsen tegen de achtergrond van een turbulente buitenwereld. Ondertussen trekt mijn buurman Teun peinzend aan zijn La Aroma del Caribe, een full bodied longfiller met Mexicaans dekblad. ‘Een super combi met de Oban’, zegt hij. Deze donkere sigaar heeft altijd een wat chocolade-achtige smaak. Een zacht tromgeroffel klinkt wanneer Ruud zijn Kerstspeech afgesloten heeft.Terwijl een rookgordijn wordt opgetrokken door het tevreden gezelschap, gaat fornuisgod Jos nog eens rond met een volgende amuse: rillettes van eend en makreel. Hiermee wordt de eerste bodem gelegd voor nog meer alcoholische hoogstandjes.

Diner

hoofdgerecht-2016
Hoofdgerecht

Het voorgerecht wordt uitgeserveerd en de sigaren worden zorgvuldig weggelegd; de handen moeten tenslotte vrij zijn. Een sigarenroker zal de as van zijn sigaar nooit afkloppen. Het is juist de askegel die enige verkoeling brengt aan de brandende tabak. Maitre Jos heeft ditmaal voor een Siciliaan gekozen: een Denatile, Nera d`Avola-Shiraz uit 2014. Het kerstdiner wordt vervolgens in etappes afgewerkt. De menukaart doet mij duizelen: Amuses de Buche, Flammküchen – Tarte Flambée, Potage de Poireau crème, Lapin d’Alsace, Choucroute et Canneberge, Assiette Fromage de France, Pouding au pain avec pomme et Glace en als afsluiting de Café et chocolat. Voor de traditionele groepsfoto wordt de frisse lucht van de fabriek opgezocht. Ik loop nog even langs de humidor om een Islay sigaar te verschalken, een speciaal door De Hertogh Sigaren ontworpen rokertje met Sumatra dekblad. Met een brandende sigaar, een nonchalante blik en een glas dessertwijn (Banyuls Gérard Bertrand, Banyuls Traditionnel, 2012) wordt de vriendenclub vastgelegd. Het was weer een bijzondere bijeenkomst….