The Irish are coming…!

img_20170217_221221Vanavond betreed ik voor mij redelijk onbekend gebied: Ierse whiskey. Onze Ierse Eurovrienden schijnen het echter whiskywise goed te doen; er is sprake van een heuse whiskey explosie.

Revival

img_20170217_200222Bij Whiskyslijterij De Koning heeft eigenaar Rob Stevens vanavond zes beauties klaar staan. De Republiek Ierland heeft de laatste decennia een revival doorgemaakt op whiskeygebied. Rond 1975 was een dieptepunt bereikt en vorig jaar stonden er zowaar 20 nieuwe distilleerderijen in de steigers.

Soft and sweet

img_20170217_201735
A fingerprint whisky

De eerste dram van Jameson komt uit de Whisky Makers Series (Distiller’s Safe, Cooper’s Croze en Blender’s Dog) ; drie flessen met elk een eigen fingerprint. De Distiller’s Safe van 43% abv gaat mijn tulpglas in. Ik zie een frisse, strogele kleur en mijn neus ruikt een zachte, aangename en fruitige whiskey. Perfect om de avond mee te starten. Deze Jameson is delicaat op de tong en heeft een subtiele afdronk, een binnenkomer van zacht formaat.

The Liberties

img_20170217_202856
Een binnenstad-whisky

De tweede measure kijkt mij al aan vanaf de placemat: ‘sinful abandon’, lees ik op het zwart met donkergoud bedrukte label. Een product van The Liberties, een van de meest spraakmakende wijken in de Ierse hoofdstad. De lichte kleur trekt mij aan en ik waag mijn neus diep in het glas te steken: sherry cask finish, 10 year old, 46% abv. Op het backlabel moet de bottelaar nog even een zowel pakkende als onheilspellende boodschap kwijt: By day, Copper Alley in the heart of the Liberties rang to the cries of hawkers and tradesmen, tanners and merchants. By night, the pickpockets and cut-throats, the tavern-keepers and brothel-owners plied their busy trade.

Resetten

img_20170217_204325
A Joyce’ whisky

Wanneer gastheer Rob het derde glas voor mij neerzet, laat ik mijn waterglas vullen door mijn overbuurman: tijd om even te resetten. We blijven in Dublin ‘fair city’ en ik hoor de tune van Molly Malone wanneer ik deze Jack Ryan door het glas draai. Ik waan mezelf in Haddington Road, Beggars’ Bush, ten oosten van The Liberties en fantaseer al ruikend dat deze stadswhiskey het goed doet bij Molly’s mussels. In gedachten zie ik dat het mosselmeisje zich losmaakt uit haar standbeeld op Grafton Street, haar viskar voortduwend over de kinderkopjes van de straten rond Beggars Bush. Mijn Dubliners’ CD zingt mee:In Dublin’s fair city where the girls are so pretty, I once met a girl named sweet Molly Malone, and she wheeled her wheel barrow through the streets broad and narrow, singing cockles and mussels alive alive oh.

The best is yet to come

img_20170217_210023
21 yo, 46% abv

We beginnen aan de tweede helft van onze line-up. Ik hoor onze gastheer de Redbreast 21 y.o  van 46% abv in het glas schenken en geniet alleen al van de klank. Of zoals Dubliner James Joyce het omschreef: ‘The light music of whisky falling into glasses made an agreeable interlude’. Maar wat een neus ….tropische fruit en marsepein.

img_20170217_212334
A 12 year old single cask of 57.1 % abv

The Teeling Whiskey Distillery vinden we ook weer in The Liberties. Op de website zie ik de twee Teeling broers, een enthousiaste whisky distiller, foto’s van The Spirit of Dublin en vooral veel historie, gezelligheid en veel Ierland. In deze sfeer proef ik een fantastische 12 jaar oude single cask whiskey. Teeling heeft aan mij weer een zieltje gewonnen, maar vooral Dublin.

Top of the bill

img_20170217_214449
46% abv en 22 jaar

Whiskey zoals whiskey moet zijn ….deze 22 jaar oude Ierse reus: licht van karakter, ietwat rokerig, appels in de verte, hout bij vlagen. Ik proef mijn zestal terug en blijf zonder meer bij de laatste 3 hangen: gebottelde kwaliteit. Wederom en perfecte line-up bij deze verassende proeverij.