Vimy Memorial

Vimy

young-man-mourning
Herdenken op Hill 145

 

Het Vimy Ridge National Historic Site of Canada is groots, indrukwekkend, respectvol en vooral mooi. Naarmate we het monument naderen wordt de lucht donkerder en onheilspellender.

young-woman-mourningDe zojuist opgepoetste crèmekleurige natuursteen steekt prachtig af tegen dit decor. Mijn paraplu begeeft het maar het lukt mij nog net om enkele foto’s te maken. Ik stel mij de soldaten voor die onder deze zelfde omstandigheden in de vaak ondergelopen loopgraven de dood afwachtten in The Great War van 1914-1918. Architect en beeldhouwer Walter Seymour Allward had 11 jaar nodig om dit kunstwerk hier neer te zetten. De 3 á 4 meter hoge, treurende jonge vrouw die uitkijkt over de vlakte van Douai is uit één blok natuursteen gehakt en aangrijpend mooi. Zij symboliseert een jonge natie rouwend om haar 66.000 doden.