Blind proeven bij Seasgair

Seasgair 1
Een verrassende line-up

Foto’s: Dennis Kieboom. Café de Beurs in de Klappeijstraat te Oosterhout biedt onderkomen aan een bier-, sigaren- en whiskygenootschap. Ik ben te gast bij whiskyclub Seasgair om iets te komen vertellen over mijn schrijfactiviteiten.

 

Te vroeg arriveer ik met bus 327 vanuit Tilburg op het busstation en daarom besluit  buiten het café een Islaysigaar op te steken met een vers getapt APA bolletje van De Koninck. Geen makkelijke keus uit 240  bieren en ruim 100 whisky’s. Een setje bitterballen maakt van mijn wachten geen straf. Tegen achten is het tienkoppige gezelschap, drie dames en zeven heren, compleet. ‘Er is een ledenstop met elf leden’, vertelt voorzitter Cor Hooymaayers mij. Inderdaad, de grote ovale houten tafel in de sfeervolle drink- en rookruimte geeft ruimte voor 12 stoelen; een stoel over voor de gast.

Seasgair 3
Voorzitter Cor Hooymaayers trapt af

De Seasgair vriendenclub komt zes keer per jaar bij elkaar om zich te verdiepen in telkens een nieuwe line-up. Op 29 mei 2017 bestond de club 10 jaar. Voor deze gelegenheid is er door enkele leden een boekje gemaakt: netjes in kleur gedrukt, met achterin alle geproefde whisky’s van de afgelopen 10 jaar: een indrukwekkende lijst. De laatste bijeenkomsten zijn blindproeverijen. ‘Op deze manier blijft het spannend’, vertelt mijn gastheer Sjef Hoevenaars. En inderdaad, het wordt een verrassende avond.

 

Seasgair 5
Praten, ruiken, proeven en noteren

Na een kort verhaal van mijn kant over mijn schrijfavonturen gaan we beginnen. Ik zit in de proefhouding. Er wordt tijdens iedere whisky zorgvuldig genoteerd wat men ziet, ruikt en proeft. De line-up verantwoordelijken van de avond stellen de vragen: wat ruik je ? Kun je beschrijven wat je proeft ? Hoeveel punten geef je deze whisky ? Daarna volgt telkens de onthulling.

 

Seasgair 4
Sjef Hoevenaars (links)

Bij de eerste whisky denk ik een Japanse  graanwhisky te proeven. Mis, het is een Duitse Glen Slitisa, een sour mash single malt van 43% abv van de Schlitzer Korn & Edelobstbrennerei uit Shlitz (Vogelberkreis, oost-Hessen). Ook bij dram 2 tot en met 4 zit ik er goed naast: een Penderyn Myth (41 % abv) uit Wales, een Zwitserse Lagatun Old Bear ‘smoky whisky’ (40 % abv) en een Hammer Head, 23 y.o. (40,7 % abv) uit Tsjechie van de Pradlo Distillerie. Alleen bij de 10 jaar oude Laphroaig Cask Strength (57,8% abv, batch 001) laten mijn smaakpapillen me niet in de steek: een 20% score uiteindelijk. Om half elf komen de asbakken op tafel en wordt er een sigaar opgestoken. De ruimte van Cafe De Beurs is er ideaal over. Al met al een avond die ik niet had willen missen. Seasgair leden, bedankt.

Seasgair 6
And the winner is….