Graanwhisky bij DWK

IMG_20170519_200132De line-up van de 19e mei is voor mij verrassend en mijn vaste plaats, rechts van de spreekstalmeester Rob (whiskyslijterij De Koning, WDK), neem ik al in wanneer iedereen nog in de winkel rondloopt. Ik kan niet wachten om te gaan snoepen van al het lekkers.

Beste lezer, ik kan u alvast onthullen dat we vanavond maar liefst zeven graanwhisky’s gaan proeven. Ik schud de nekspieren nog even los, zorg dat mijn potlood en notitieblokje goed liggen, het waterglas vol is en dat mijn camera op scherp staat. Het noteren van de juiste informatie is cruciaal. Daarnaast ook nog eens ruiken en proeven. Het lijkt soms op echt werk. Ontspannen is dus van groot belang.

Met name het Amerikaanse whiskeylandschap is de laatste 10 jaar erg veranderd. Waren er in 2007 nog enkele craft distilleries, heden ten dagen tellen we zo’n 2000 bedrijfjes. De experimenteerdrift en de diversiteit aan granen zijn een aanwinst voor het whiskylandschap. De Millstone 5 Grain Whisky van Zuidam is daar een voorbeeld van: tarwe, mais, rogge, gemoute gerst en spelt. Koval uit Chicago heeft ook een Four Grain, een spelt (millet) en haver (oat) whiskey. Ook rogge whisky (rye) is booming.

Rebel Yell RyeIMG_20170519_202632

45 % abv (90 proof) en een small batch straight rye (dus meer dan 51% rogge). De neus ruikt caramel (donker), hout en zaagsel. In mijn mond ontvouwen zich fudge- en notentonen, ik proef een tikkeltje zurige whiskey, maar niet overheersend en de vaak prettige rogge-bite. De zoetigheid is door de alcohol uitstekend uit het nieuwe eikenhout getrokken tijdens de lagering van 24 maanden. Darn …de doorzichtige labels – een noviteit die we ook in de wijnindustrie steeds vaker tegenkomen – laten zich moeilijk fotograferen. Weg me de klassieke labels lijkt het wel en op naar de No Label Bottles (NLB).

Rebel Yell

IMG_20170519_203733

Ditmaal een small batch reserve van 45.3 % abv (90 proof). Een Kentucky straight bourbon whiskey; zowel met pot stills als in continuous stills gedistilleerd. Veel van deze gelagerde whisky is bij een Heaven Hill’s uitslaande brand enkele jaren geleden in rook en alcohol opgegaan. Op Youtube vind je daar genoeg tragische filmpjes van terug. Als dat geen angel’s share was…. De mooiere vaten liggen vaak boven in de warehouses, waar ook de temperaturen hoog zijn. Straight whiskey moet minimaal vier jaar lageren. De Rebel Yell werd en wordt bij Heaven Hill in opdracht gemaakt, gelagerd en gebotteld. Deze Straight Bourbon (een gristbill van meer dan 51% mais) is scherp in de neus, heerlijk.

Woodford Reserve

IMG_20170519_204720

 

Tijd voor de bekende heupfles van Woodford Reserve, een Kentucky Straight Rye van 45.2 % abv. Vol met fruitigheid, kokos- en noottonen. Altijd goed…no comment.

American Oak Westland

We komen in het iets duurdere segment met deze single malt van Westland. Hier een 100% gemoute gerst van de graanvelden rond Seatle. Westland Distillery is door Remy Cointreau in 2016 gekocht – je weet wel, tevens de eigenaren van Bruichladdich, Port Charlotte, Octomore and The Botanist spirits – en sindsdien goed op de kaart gezet. Oh, ja…het aanzicht, de reuk en de smaak: ik zie een klassieke fles met een schroefdop, ik ruik custard, chocoladetonen en ontbijtgraan (hoe kan het anders…) en proef noten en koffie. Vlug naar de winkel.

Dry Fly

De Dry Fly fles is design met humor. Het wederom doorzichtige label kent een heuse paniek-meter en enkele catchy phrases. Ook het wat duurdere drinksegment wederom, maar wat een snoepje. Deze straight wheat whiskey van Amerikaanse bodem van 3 jaar oud  (40 % abv 80 proof) is een straight whiskey, gaat onder de 65% in het vat en komt eruit met een hoger alcoholpercentage omdat het water als eerste verdampt.

Maker’s Mark

IMG_20170519_215302Maker’s Mark is ook een begrip in Nederland. Met 55.75 % abv en een lagering van 5 tot 7 jaar oude whisky’s, allemaal van dezelfde distillery. In 2017 zijn er weer twee nieuwe MM op de markt gekomen. Houd ze in de gaten.

Amrut Rye 2017

Onze gastheer Rob schenkt heel genereus een nieuwkomertje in: een Rye juweeltje uit India met 50% abv …..banaan en custard. Maar een paar flessen op voorraad in de winkel…..dat wordt rennen.

Op de Whisky te Water whiskyproeverijen in Tilburg van Leg before Wicket schenk ik ook 6 graan whisky’s. Heerlijk wanneer iets booming is !